Politika

Cdu: Vlada hitno da razmatra iseljavanje sa sjevera

Crnogorska demokratska unija Cdu očekuje da Vlada Crne Gore hitno uvrsti u svoj dnevni red razmatranje alarmantne situacije na crnogorskom Sjeveru, gdje je, samo u posljednjih mjesec, našu zemlju napustilo više od 1.500 crnogorskih građana.
Cdu: Vlada hitno da razmatra iseljavanje sa sjevera
Portal AnalitikaIzvor

Cdu smatra da je potrebna hitna i koncentrisana akcija odgovornih, koji treba da pruže održivu i realnu politiku koja će našim sugrađanima na sjeveru Crne Gore pružiti šansu za dostojan život i prosperitet.

"Cdu očekuje i poziva poslanike u Skupštini Crne Gore da svojom zajedničkom akcijom povodom ovog teškog i onespokojavajućeg problema, prebrode, bar na trenutak, međusobne razlike i trzavice, i svoju energiju, politički uticaj i aktivnosti usmjere ka cilju koji svima nama mora biti zajednički. Odlazak građana sa Sjevera ukazuje na ozbiljne promašaje i nedostatke i neusklađenost ukupne ekonomske i razvojne politike", navodi se u saopštenju.

Cdu poziva Vladu da u najkraćem pristupi izradi plana urgentnih mjera i aktivnosti koje će zaustaviti ovaj svojevrsni egzodus.

"S tim u vezi - Cdu želi da istakne neke od mogućih modela dugoročnih rješenja za ovu tešku situaciju: pošto građevinarstvo i turizam ne mogu biti jedine investiciono privlačne privredne grane zemlji. Gdje će se zaposliti građani Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Cetinja, Pljevalja pa na kraju i Podgorice koji su bili veliki industrijski centri u prošlom sistemu -  a sada ne mogu naći mjesto u pomenuta dva sektora ili u glomaznom državnom aparatu? Zato predlažemo da pojedini gradovi i regije, a to se posebno odnosi na region Nikšića, kao i na većinu gradova našeg Sjevera - koji nemaju jake potencijale za turizam, a nisu ni interesantni za predimenziorano tržište stanova - moraju biti promovisani u tehnološko-industrijske razvojne zone", poručuju iz Cdu-a.

Kako dodaju, ovi centri bi mogli bili smješteni na prostoru propalih preduzeća koja se, nakon privatizacije, nisu uspješno prilagodila novim uslovima tržišne ekonomije.

"U njima bi investitori dobili značajne pogodnosti u prvim godinama poslovanja, ili na duži rok, kao što su: odlaganje ili ukidanje plaćanje poreza na dobit preduzeća u prvih deset godina poslovanja; besplatni komunalni priključci (voda, struja, itd.); konkuretna radna snaga; povoljan zakup zemljišta na duži period (do 99 godina); korigovanje na niže iznose doprinosa za novozaposlene radnike u prve tri ili pet godina rada. Ovakve mjere bi mogle privuku investitore u sektor privrede i usluga koji bi generisati novi rast ekonomije i zaustavili odliv naših ljudi u inostranstvo. Za ovo imamo uspješne primjere i u zemljama regiona", objašnjavaju iz Cdu-a.

Cdu ne želi da se ova i slične ideja pretvori u „izvoz jeftine radne snage“ - pa cijeli projekat treba uvezati sa fakultetima tehnološke, tj. tehničke orijentacije, a kroz navedeno sadjejstvo bi se mogli stvarati proizvodi i obezbjeđivati usluge, koji bi, shodno svojem kvalitetu i inovativnosti, mogli naći mjesto na regionalnom i širem tržištu.

 

Portal Analitika