Politika

GOJKOVIĆ: Presuda u Strazburu potvrdila da crnogorsko pravosuđe nije na visini zadatka

Pozitivna Crna Gora pozdravlja presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Milić - Nikezić protiv Crne Gore po kojoj su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u ZIKS-u.
GOJKOVIĆ: Presuda u Strazburu potvrdila da crnogorsko pravosuđe nije na visini zadatka
Portal AnalitikaIzvor

"U tom procesu pozdravljamo aktivnosti Građanske alijanse, koja je obezbjedila besplatnu pravnu pomoć isključivo pred domaćim sudovima Miliću i Nikeziću, a koje je zastupala u svim fazama postupka, preduzimajući sve pravne radnje zastupanja, tadašnja advokatica, a sada potpredsjednica i poslanica Pozitivne Azra Jasavić. Nakon okončanja postupaka pred domaćim sudovima, Jasavić je podnijela predstavku Sudu u Strazburu i zastupala Milića i Nikezića, dok nije preuzela funkciju poslanice u Skupštini Crne Gore, nakon čega je zastupanje preuzela advokatica Ilhana Šabović", kazala je Nataša Gojković, portparol Pozitivne.

Prema njenim riječima, sud u Strazburu je ovom presudom potvrdio da je država Crna Gora flagrantno prekršila ljudska prava i slobode Milića i Nikezića, kršeći član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se zabranjuje mučenje i tortura.

"Država Crna Gora je morala sprovesti, u ovom slučaju, temeljnu istragu što nije učinila. Vjerujemo da će ovaj slučaj biti prekretnica za crnogorsko pravosuđe u budućim procesima koji zahtjevaju efikasne i djelotvorne tužilačke istrage na kojima insistira Pozitivna Crna Gora", istakla je Gojković.

Ona je naglasila da cladavine prava nema bez nezavisnog i profesionalnog pravosuđa.

"Ovaj slučaj pokazuje da crnogorsko pravosuđe nije na visini zadatka, te da su reforme neophodne, kao i puna implementacija Ustava i zakona iz ove oblasti kojima je Pozitivna dala svoj pozitivni pečat", poručila je Gojković.

Portal Analitika