Politika

RADULOVIĆ: Nadam se da će uskoro biti stavljena tačka na priču o Sutorini

To što je Ustavnopravna komisija preporučila Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ne usvoji Rezoluciju o Sutorini kojom se tražilo da Crna Gora to područje vrati BiH- dobra je vijest za našu zemlju, kaže za Antenu M, državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Vladimir Radulović.
RADULOVIĆ: Nadam se da će uskoro biti stavljena tačka na priču o Sutorini
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Nadamo se da će ovu preporuku usvojiti i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i da će na taj način biti stavljena tačka na jedno pitanje koje je čini mi se iznenada, savim nepotrebno i sa malo pravih razloga stvorilo, prije bih rekao buru u čaši vode, nego ozbiljnu buru u odnosima između Crne Gore i BiH. Onako brzo kao što je problem nastao, vjerujem da će problem tako i sasvim nestati. U svakom sličaju to je jako dobra i pozitivna vijest i za odnose između BiH i Crne Gore i ne manje za stabilnost i evropske aspiracije čitavog regiona", navodi Radulović za radio Antena M.

Parlamentarna skupština BiH će slučaj Sutorine razmatrati na sjednici koja će biti održana u srijedu. Radulović očekuje i da se ubrzo riješi i problem ambasadora.

"Vjerujem da kada procedura bude do kraja dovedena i kada se na čitav dosadašnji postupak u parlamentarnom smislu stavi tačka, i kada Predsjedništvo stane iza toga, da će i pitanje ambasadora biti pitanje koje se više neće postavljati", uvjeren je on.

I poslanik Dritan Abazović smatra da je došlo vrijeme da se na tu priču stavi tačka.

"Kako bi se i Crna Gora i BiH ali i cijeli region posvetili nekim mnogo relevantnijim temama. Mislim da je dobro da ovaj region shvati da treba da živi u ovim granicama da ne potežemo svakih par mjeseci neka pitanja koja su škakljiva, koja podižu tenzije i izazivaju društvenu konfuziju. I mislim da ova odluka organa BiH ide u tom pravcu", zaključuje Abazović.

Podsjetimo, predsjednik Filip Vujanović, zbog otvaranja pitanja Sutorine, odgodio je naimenovanje ambasadora u Sarajevu, nakon čega je i BiH povukla svog. Član Predsjedništva Mladen Ivanić tada je kazao da će ambasador Đorđe Latinović biti u BiH sve dok ne bude naimenovan ambasador Crne Gore.

Portal Analitika