Region

Anatema za Artemija

Raščinjeni vladika Artemije na proljećnom zasjedanju Sabora najvjerovatnije će biti isključen iz Srpske pravoslavne crkve, pa čak i anatemisan, saznaje beogradski „Blic“.
Anatema za Artemija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Neposredan povod za ovu odluku je “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne rijeke Nikolaja, koji je napustio SPC kada je Artemije raščinjen.

U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gdje se okupljaju pristalice raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Riječ je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC - episkop pomoćnik.

- Posrijedi je sektašenje. Artemije širi svoju sektu - kaže izvor “Blica” iz SPC.

Monah Artemije, koji sebe predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu, već godinama se oglušuje o odluku Sabora. On nije prihvatio red monaha, nego i dalje ne samo što nosi obilježja vladike već i služi liturgiju, krštava, vjenčava...

Kako kaže izvor “Blica”, do sada mu je Sabor opraštao, ali hirotonija je kap u prepunoj čaši. Artemiju ne samo što će gotovo sigurno biti oduzeto pravo da nosi monašku mantiju, već bi mogao biti i anatemisan.

Bivši iguman Crne rijeke Nikolaj sa grupom tadašnjih monaha odmetnuo se od SPC kada je raščinjen Artemije. Tada su davali izjave da su “otišli u hajduke”. Takozvanu eparhiju Artemije i njegove pristalice formirali su isprva na zemljištu Čačanina koji se potpisuje kao „grešni Miloje”.

Artemije je prvi episkop čije je upravljanje eparhijom dovedeno u pitanje po dolasku patrijarha Irineja na tron SPC. Kod Artemija su utvrđene ogromne finansijske malverzacije, pa čak i sa novcem namijenjenim najugroženima na Kosovu i Metohiji. Artemije se, međutim, konstantno oglušavao i o sugestije zvaničnih crkvenih tijela. Proljećno zasjedanje Sabora počinje 14 maja.

Blic.rs 

Portal Analitika