Svijet

Njemačka štampa: Do bankrota Grčke još samo dvije nedjelje

Premijer grčke vlade Aleksis Cipras koji je sinoć telefonom razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel i šefom euro-grupe Jerunom Dijselblumom, prema informacijama tablioda "Bild", pokušao je da ih ubijedi da pruže novu pomoć Grčkoj kojoj, kako se navodi, za dvije sedmice prijeti bankrot.
Njemačka štampa: Do bankrota Grčke još samo dvije nedjelje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Vlada (Grčke) nema više para, državni bankrot prijeti u naredne dvije sedmice", navodi "Bild", prenoseći izjavu jednog diplomate iz Evropske unije da "u Grčkoj gori, a oni nemaju ni kap vode da ugase požar".

"Situacija je više nego dramatična", rekao je diplomata iz EU, uz upozorenje da Grčka ne može da vraća kredite i da nije jasno da li će i penzije i plate moći u potpunosti da isplati.

Cipras i Merkel su se sinoć u telefonskom razgovoru, prema zvaničnicima grčke vlade, dogovorili da održavaju kontakt tokom pregovora Grčke i njenih povjerilaca kako bi postigli sporazum o grčkom dugu.

U telefonskom razgovoru Merkel i Cipras su izrazili zajedničku želju za stalnom komunikacijom tokom čitavog procesa pregovora kako bi se uskoro našlo povoljno rješenje, rekao je jedan zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Na sastanku ministara finansija Eurozone u Rigi posvećenom Grčkoj, tokog proteklog vikenda, izražena je nada da će kritike upućene sa tog skupa ubrzati proces reformi koje Atina treba da sprovede kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi eura kredita iz međnarodnog paketa pomoći.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika