Društvo

MUGOŠA: „Ukusna Crna Gora“ – brend koji spaja vino, masline i ribu

Brend „Delicious Montenegro“ („Ukusna Crna Gora“), koji je nedavno predstavljen na Sajmu hrane u Budvi, ujedinjuje proizvođače koji se bave proizvodnjom maslinovog ulja i vina, kao i proizvođače ribe. Brend je nastao kako bi se pomenuti proizvođači integrisali a njihovi proizvodi plasirali kao turistička ponuda, objasnio je za Portal Analitika nacionalni ekspert Ujedinjenih Nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i koordinator projekta „Jačanje konkurentnosti srednjih i malih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“, Ilija Mugoša.
MUGOŠA: „Ukusna Crna Gora“ – brend koji spaja vino, masline i ribu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Osim ovog brenda, zajedničko udruživanje proizvođača vina je način na koji mogu da se izbore i budu konkurentni na tržištu, smatra Mugoša.

Sagovornik Portala Analitika objašnjava da kroz navedeni projekat pokušavaju da motivišu ljude koji se bave sličnim poslom na zajedničko udruživanje, jer samostalnim nastupom ne mogu biti konkurentni velikim proizvođačima.

„Motivišemo ih na zajedničko uduživanje kako bi kasnije mogli da zajednički nabavljaju opremu, inpute za proizvodnju i tako snize troškove“, kaže Mugoša i dodaje da je najbolji način za to udruživanje kroz klastere kako bi mogli proizvođači mogli lakše da se dogovaraju i pregovaraju.

Sagovornik Portala Analitika sarađuje sa klasterom proizvođača vina koji predstavlja Udruženje vinara i vinogradara Crne Gore, sa nekih 350 članova. Ističe da je kompanija u klasteru svega 15-ak.

„Kod vinara je specifično to što su svi međusobno konkurentni jer posluju u istom sektoru i proizvode iste proizvod. Težimo da ih uključimo u određeni turistički lanac vrijednosti i da lokalne vinarije uključimo u turističku ponudu Crne Gore“, objašnjava Mugoša.

Kaže da su kroz projekat „Jačanje konkurentnosti srednjih i malih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“ finansirali studijsko putovanje predstavnika vina u Sloveniju, gdje su obišli određene klastere u Lipovskoj dolini.

„Tamo su vidjeli da svaka lokalna vinarija živi od turizma. Oko 60 odsto svoje proizvodnje prodaju na kućnom pragu odnosno prodaju turistima. Mogu slobodno reći da se većina naših proizvođača okrenula upravo tome, proizvodnji vina koje će biti najviše namijenjeno turistima. Sada pored proizvodnje vina sve više počinju da se bave i ponudom smještaja i porizvodnjom hrane“, kaže sagovornik Portala Analitika.

Dodaje da u okviru ponude sada neki proizvođači organizuju događaje u vinogradima poput otvorene berbe, gdje turista može da dođe i sam proizvede vino.

Mugoša smatra da je većina proizvođača vina uvidjela da je jedini način da opstanu na tržištu potvrda kvaliteta. Kako tvrdi u prilog ovome ide i nagrada dobijena na Međunarodnom sajmu u Budvi.

„Jednu od najprestižnijih medalja - 92 poena i zlatni pehar, dobio je mali proizvođač, gospodin Mašanović iz vinarije „Mašanović“ koji ima samo 2.000 loza. Ipak on proizvodi veoma kvalitetno vino“, objašnjava nacionalni ekspert Ujedinjenih Nacija za industrijski razvoj (UNIDO).

Kako bi pomogli proizvođačima za njih organizuju i određene marketing i promotivne događaje.

„Prije šest mjeseci organizovali smo u Bazaru prodajni događaj – „Dani vina i maslinovog ulja“. Na događaju je svaki proizvođač vina ima svoj sto. Prema podacima, koje smo mi dobili od proizvođača nakon evaluacije sajma, prihodi su bili je bio šest puta veći nego što su rashodi. Kroz projekat je pokriveno oko 75 odsto troškova, proizvođači su učestvovali sa 25 odsto, i na kraju su ostvarili petostruko veći prihod“, kaže sagovornik Portala Analitika.

Mugoša smatra da proizvođači vina treba što više da se fokusiraju na krajnjeg potrošača jer upravo tu ostvaruju najveću korist.

„Ukoliko prodaju svoje proizvode kroz određene lance restorana ili marketa, prihod po boci se smanjuje“, tvrdi sagovornik Portala Analitika.

Kroz pomenuti projekat je primijećeno da u okviru određenog sektora proizvođači slabije sarađuju.

2704ukusno

„Odlučili smo da napravimo jedan krovni bren. Zove se „Delicious Montenegro“ („Ukusna Crna Gora“). Brend koji ujedninjuje sve proizvođače koji se bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. To su maslinovo ulje, vino i proizvođači ribe. Pokušavamo njih da integrišemo, da ih formiramo kao zajedničku ponudu i da plasiramo ka većim trgovinskim lancima, hotelima i integrišemo ih u turističku ponudu“, kaže Mugoša.

„Ukusna Crna Gora“ je predstavljena na Sajmu hrane u Budvi koji je bio u martu. Na pomenutom sajmu pomenuti štand je dobio prvu nagradu za inovativnost i pristup prezentaciji proizvoda.

Sagovornik Portala Analitika kaže da su osim nagrade uspostavili preko 15 biznis kontakata sa ljudima iz različitih djelatnosti, te da sada rade na uspostavljanju komunikacije biznis sektora sa proizvođačima za koje su bili zainteresovani.

„Ovih dana razgovaramo sa Privrednom komorom kako bi preuzeli pokroviteljstvo brenda. Ako to uspijemo otvaramo vrata svim poljoprivrednim proizvođačima da svoje proizvode uključe u brend „Ukusna Crna Gora“. Ako se to ostvari u okviru brenda će moći da se uključe i proizvođači sira, meda, pečurki i slično“, tvrdi Mugoša i dodaje da je koncept dobar ali da sve zavisi od državnih i privatnih instutucija.

Brend „Ukusna Crna Gora“ ne isključuje „Dobro iz Crne Gore“, jer se radi o dva različita koncepta.

„Brend „Dobro iz Crne Gore“ se vezuje za proizvode, dok je „Ukusna Crna Gora“ vezana za određene sektore, kao što su: maslinarstvo, vinarstvo i slično. Naša ideja je da napravimo logični slijed“, zaključak je sagovornika Portala Analitika.

K.Ć.

Portal Analitika