Politika

MEDOJEVIĆ: Đukanović „Depešom“ disciplinuje članove DPS-a i odlaže poziv za NATO

Plasiranje državnih dokumenata klasifikovanih kao povjerljivih je snažan dokaz da su službe bezbjednosti izbušene i da državna tajna kao važan temelj sistema nacionalne bezbjednosti ne postoji. Najosjetljivije informacije prikupljene od starne bezbjednosnih službi su dostupne stranim službama, mafiji, tajkunima i svima koji mogu da plate uslugu korumpiranim strukturama. Kontraobavjestajna funkcija ANB ne postoji, kazao je predsjednik Porketa za promjene (PzP) Nebojša Medojević, komentarišući objavljivanje povjerljivih depeša crnogorskih ambasada iz Vašingtona i Berlina.
MEDOJEVIĆ: Đukanović „Depešom“ disciplinuje članove DPS-a i odlaže poziv za NATO
Portal AnalitikaIzvor

„Afera "Listing" koja je inicirana iz samog vrha režima, imala je za cilj da sa čela ANB i policije eliminiše kadrove suprotstavljene politčko-bezbjednosno-kriminalno-švercerskog klana i da kompromituje Igora Lukšića, koji je pokazivao ambicije da bude vezir umjesto vezira i koji je na međunarodnim adresama tražio podršku za preuzimanje DPS-a, za što je, izgleda imao podršku Marovića, Vujanovića, Mugoše i drugih visokih funkcionera DPS-a, koji su bili nezadovoljni činjenicom da Marković i Roćen imaju neszrazjerno veći uticaj i moć nego oni“, navodi se u saopštenju Medojevića.

Tada se, prema njegovim riječima, aktivirala UDBA sa svojim tajnim dosijeima koji se, kako kaže Medojević, vode ne samo za lidere opozicije, vec i za sve ključne državne i partijske funkcionere i tajkune, kako im ne bi palo na pamet da izdaju i prodaju šefa organizacije.

Medojević smatra da je afera "Listing" pokazala da nema zdravih snaga u DPS-SDP režimu, jer UDBA ima kompromitujuće dosijeje za svakog od njih i vrlo jednostavno može da ih odgovori od bilo kakve ideje da izdaju organizaciju.

Afera "Depeša" prema mišljenju lidera PzP-a ima poptuno isti scenario, sa još jednim dodatnim ciljem.

„Davanje čvrstih argumenata NATO-u da Crna Gora ne dobije pozivnivu u decembru, kako bi se ta tema nastavila sve do izbora 2016 godine. Ovo je samo kontinuitet neprijateljskih akcija Vlade prema NATO savezu: od prisluškivanja amabasada zemalja članica NATO-a, curenja NATO informacija ka trećim državama, zadržavanje operativaca stranih sluzbi u službama bezjednosti i Ministartvui odbrane, kao i vojnim diplomatskim misijama, poslovni aranžmani sa prodajom oružja terorističkim organziacijama i sl. Na ovaj način Đukanović disciplinuje članove svoje organizacije, odlaže dobijanje pozivnice od NATO-a i nastavlja sa lažnom kampanjom za NATO do izbora, predstvaljuci sebe kao glavnog NATO igrača u Crnoj Gori.“, ističe se u saopštenju Medojevića dostavljenom Portalu Analitika.

Zbog svega toga su, dodaje on, političke strukture koje uporno plasiraju tezu o zdravim snagama u DPS i SDP-u, i potrebi dogovora i kompromisa sa mafijom, najopansiji dio Đukanovićevog scenarija da se spriječe masovni protesti i otpor koji promovise Demokratski front.

„Nema zdravih snaga u režimu. Nijesu svi podjednako odgovorni ili krivi za razaranje i  pljačku države, ali su svi politički odgovorni za podršku i stvaranje  bolesnog sistema. Promjene mogu da donesu samo protesti i zajednički otpor političke elite i naroda. To je lekcija iz svih demokratskih tranzicija krajem  80-ih proslog vijeka. To je i politika DF-a“, poručuje Medojević.

Portal Analitika