Podgorica

Posječeno 12 čempresa starih više od 30 godina u Ulici Vasa Raičkovića!

Sječa stabala u Ulici Vasa Raičkovića je nažalost još jedan dokaz da zelene površine u urbanom gradskom jezgru trpe zbog izgradnje novih infrastrukturnih objekata, navodi se u reagovanju NVO Green Home povodom današnje sječe stabala u Ulici Vasa Raičkovića u Podgorici.
Posječeno 12 čempresa starih više od 30 godina u Ulici Vasa Raičkovića!
Portal AnalitikaIzvor

Na ovoj lokaciji posječeno je 12 stabala čempresa starih više od 30 godina kako bi se otvorio prostor za još jednu zgradu u naselju koje je već gusto naseljeno.

Iz NVO Green Home navode da je očigledno da "trend betonizacije više ne važi samo za nove kvartove već zauzima i dijelove grada zbog kojih je Podgorica nekada nosila epitet najzelenijeg grada u Evropi".

- Nakon opravdanog nezadovoljstva i negodovanja stanara ovog kvarta izlaskom na teren smo utvrdili da se radi o parceli u privatnom vlasnistvu i da za gradnju postoji građevinska dozvola tako da nije bilo načina da se sječa spriječi. Međutim ovaj slučaj je i potvrda da se prilikom planiranja razvoja grada i izgradnje novih objekata ne posvjećuje dovoljna pažnja zelenim povrsinama, njihovoj funkciji ali i kvalitetu zivota građana. Takođe se nastavlja i loša praksa da se izvođači radova prije odlučuju za sječu višedeceniskih stabala nego za njihovo premještanje, iz razloga što im je lakše i jeftinije posjeći zdrava stabla i zasaditi nova, pri čemu se prvenstveno misli na troškove transporta i mehanizacije koja je neophodna u slučaju premještanja, dok se o funkciji zelenih površina ne razmišlja - navodi se u reagovanju Green Homa dostavljenom Portalu Analitika.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, kako podsjećaju, u tehničkoj dokumentaciji građevinskog projekta predviđeno je da se nalazi i projekat uređenja terena i pejzažne arhitekture.

- Kako nemamo uvid u projektnu dokumentaciju ne možemo znati na koji način su  projektanti zamislili da nadoknade ovakav gubitak i da li su uopšte razmišljali o tome.  U Podgorici su sve češći prizor stambeni blokovi koje karakterišu male zelene površine sa neadekvatno pripremljenim zemljištem koje potom uslovljava pejzažnog arhitektu da bira isključivo niske ili žbunaste biljne vrste. Njihova funkcija ne može obezbijediti zašitu od buke, vrućine, vjetra niti u velikoj mjeri uticati na mirko klimu okoline kao što je to slučaj sa višedecenijskim stablima čiji je značaj za životnu sredinu nemjerljiv - stoji u reagovanju.

Iz NVO Green Home navode da nije problem samo u tome što ovakvi projekti sa očiglednim posljedicama po životnu sredinu dobijaju dozvolu, već i u veoma niskom stepenu svijesti projektanata o značaju kvartovskog zelenila.

- Dokaz za to je opšta slika zelenila u glavnom gradu koja se danas  karakteriše i degradacijom i defragmentacijom do čega su doveli isključivo neplanska izgradnja i nebriga - poručili su iz Green Homa.

Portal Analitika