Društvo

AEM: Javna rasprava o Predlogu pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda

Savjet Agencije za elektronske medije je usvojio Predlog pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda Agencije za pomoć komercijalnim radio emiterima, koji propisuju postupak, uslove i kriterijume za raspodjelu sredstava, kao i način korišćenja tih sredstava, saopšteno je iz AEM-a.
AEM: Javna rasprava o Predlogu pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda
Portal AnalitikaIzvor

Osnivanje i način prikupljanja i raspodjele sredstava Fonda za pomoć komercijalnim radio emiterima propisani su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Izmjenama ovog zakona iz decembra 2014. godine,  uvedena je obaveza plaćanja naknade za korišćenje radijskih prijemnika u vozilu. Obveznik ove naknade je svaki vlasnik vozila u Crnoj Gori koji ima ugrađen radijski prijemnik i prilikom registracije vozila dužan je da plati naknadu za korišćenje radijskih prijemnika u iznosu od dva eura. Od plaćanja naknade za korišćenje radijskih prijemnika oslobođeni su: ustanove za brigu o djeci, škole, bolnice i domovi zdravlja, domovi za stara lica, domovi penzionera, nevladine organizacije koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom i diplomatsko-konzularna predstavništva. Ova naknada se uplaćuje se na žiro-račun Agencije za elektronske medije i pripada: 95% fondu Agencije za pomoć komercijalnim radio emiterima i 5% Agenciji.

            Usvojeno zakonsko rješenje predviđa da raspodjelu sredstava iz fonda Agencije za pomoć komercijalnim radio emiterima vrši Savjet Agencije za elektronske medije svakih šest mjeseci, na osnovu javnog konkursa, u skladu sa posebnim aktom.           Usvajanjem predloženog pravilnika, definisaće se neophodni uslovi za raspisivanje prvog javnog konkursa i početak korišćenja sredstava iz ovog namjenskog fonda.

Saglasno članu 45 Zakona o elektronskim medijima ("Sl. list Crne Gore", br. 46/10, 40/11, 53/11 i 06/13), Agencija za elektronske medije je tekst predloga pravilnika objavila na svom veb sajtu i ovim putem upućuje poziv svim zainteresovanim stranama da iznesu primjedbe, predloge, sugestije i na taj način doprinesu kvalitetu ovog dokumenta.

Predlog pravilnika je dostupan u elektronskoj formi na sajtu Agencije za elektronske medije www.ardcg.org (Aktuelno/Javne rasprave).

            Pozivamo vas da, ukljućivanjem u javnu raspravu, doprinesete kvalitetu ovog dokumenta. Vaše predloge, sugestije i komentare, u pisanoj formi, možete dostaviti Agenciji za elektronske medije do 12. maja 2015. godine putem faxa: 020/201-440, elektronske pošte: ard@ardcg.org ili na adresu Bulevar Svetoga Petra Cetinjskoga 9, Podgorica.

            S obzirom na značaj jasnog predstavljanja predloženih rješenja, Agencija za elektronske medije će organizovati okrugli sto posvećen Predlogu pravilnika. Okrugli sto će biti održan 7. maja 2015. godine, sa početkom u 11:00 časova, u prostorijama Agencije za elektronske medije, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika