Abiznis

BADER: Ne odricati se ruskog kapitala

Predsjednik Instituta za kompetetivno preduzetništvo iz Vašingtona Louson Bader poručio je da se prema kapitalu treba odnositi tržišno, bez obzira na političke odnose sa zemljama iz kojih dolazi.
BADER: Ne odricati se ruskog kapitala
Portal AnalitikaIzvor

Bader je u intervjuu Dnevnim novinama, rekao da je razvoj ovog regiona u velikoj mjeri bio i biće ubuduće zavisan od ruskog kapitala.

On je istakao da to ne kaže zato što može da predvidi kako će se tačno ekonomski razvijati Rusija u narednim godinama, "već zato što istorijske veze ne dozvoljavaju drastične zaokrete".

"Generacije su godinama imale istorijske veze. Ne znači da je neophodno da se Crna Gora odrekne ruskog kapitala, niti je na to primorana. Bitno je samo koji model se primjenjuje, pošto Rusija nema otvoreno tržište, već je u pitanju oligarhija, privreda koju kontroliše nekoliko moćnih pojedinaca i njihovih interesa", smatra Bader.

Rekao je da su to stvari kojima treba da se bavi ruska javnost.

"A na njenim ekonomskim partnerima je da sa njom grade dobre ekonomske odnose, ali tako da budu sigurne da to rade na transparentan način", istakao je Bader.

On je ocijenio da je crnogorski autoput važna, ali i skupa investicija.

Portal Analitika