Zanimljivosti

Prvi čovjek u SFRJ začet vantjelesnom oplodnjom postao otac

Miloš Trajković (28) iz Vranja je prva jugoslovenska beba iz epruvete. Majka Slavica donijela ga je na svijet vantjelesnom oplodnjom 27. juna 1987, poslije 14 godina liječenja od steriliteta. Beba koju je čekala ona cijela Jugoslavija, rođena je u Beogradu, u klinici "Narodni front". Miloševa supruga Marina (25), studentkinja Učiteljskog fakulteta, porodila se prije pet dana u Vranju i rodila sina Đorđa.
Prvi čovjek u SFRJ začet vantjelesnom oplodnjom postao otac
Portal AnalitikaIzvor

Marina (25), se porodila bez ikakvih problema u Vranju i rodila sina Đorđa. Za porodicu Trajković nije bilo kraja sreći i zadovoljstvu.

 - Imajući u vidu kako i kojim putevima sam ja došao na svijet, moram priznati da sam pomalo bio u strahu hoće li sve biti u redu sa suprugom i djetetom. Bogu hvala, sve je u najboljem redu - uz radostan i širok osmjeh priča Miloš.

 epruveta2Đorđe je sa majkom još u vranjskoj bolnici, a njegovima - ocu Milošu, babi Slavici, djedu Velimiru, stricu Marku i strini Jovani, čestitke stižu sa svih strana. Baba Slavica ima mnogo razloga da se prisjeti događaja iz daleke 1987.

 - Komšije i rodbina su me sažalijevali, a kada sam riješila da rodim dijete na način koji je za sve dotad bio bauk, ljudi su se krstili. Otišla sam u Beograd i devet i po mjeseci ležala u sobi - prisjeća se s Slavica. 

O njoj i još četiri buduće majke koje su prihvatile tako da rode, brinuo je poseban tim koji su činili profesor Željko Živanović, profesor Spaso Anđelić (obojica nijesu živi) i dr Milenko Proročić, koji se godinu dana prije toga vratio sa Kembridža, gdje je specijalizirao vantjelesnu oplodnju. On joj je jednog dana saopštio vijest o kojoj je godinama sanjala - da je zatrudnjela i da će roditi bebu. (Blic)

 

 

Portal Analitika