Svijet

Na Mont Everestu 17 mrtvih i 60-ak povrijeđenih

Direktor iz Googlea Dan Fredinburg jedan je od alpinista koji su poginuli u lavini na Mont Everestu nakon razornog zemljotresa u Nepalu, saopštila je kompanija.
Na Mont Everestu 17 mrtvih i 60-ak povrijeđenih
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Fredinburg se penjao na vrh svijetu s još trojicom zaposlenih Googlea. Ni jedan od njegovih kolega nije povrijeđen, saopštio je zaposleni kompanije Lawrence You.

Fredinburg je bio šef odjeljenja za privatnost Google X koji se bavi istraživanjima.

Fredinburg je pretrpio teške povrede glave i nije uspio preživjeti, objavila je njegova sestra Megan na društvenim medijima. Njegovu smrt potvrdila je i kompanija Jagged Globe koja je organizovala put na Everest. Takođe je objavila da drugi članovi tima nisu u životnoj opasnosti.

Indijski vojni planinski tim pronašao je 18 tijela na Mont Everestu gdje je lavina prouzrokovana zemljotresom pomela bazni logor.

Subotnji zemljotres, čiji je centar bio između dva najveća nepalska grada Katmandu i Pokhara, najgori je u Nepalu u zadnjih 81 godinu.

Najmanje hiljadu penjača bilo je na putu prema Mont Everestu: Svi alpinisti koji su se u trenutku razornog zemljotresa, koji je u subotu pogodio Nepal, nalazili na Mont Everestu iznad baznog logora koji je zatrapala snježna lavina sigurni su, objavio je u nedjelju predsjednik nepalskog planinarskog udruženja.

Logor 1 je na visini od 6.065 metara a logor 2 na visini od oko 6.500 metara i u trenutku potresa tamo je bilo oko stotinu alpinista.

Spasilački napori na najvišoj planini svijeta bili su u nedjelju ujutro otežani zbog toga što su penjačke staze iznad baznog logora bile blokirane, kazao je Ang Tsherig šerpas za Reuters.

I evakuacija povrijeđenih iz baznog logora, koji je na visini od 5.380 metara, bila je otežana u nedjelju zbog lošeg vremena jer helikopteri nisu mogli polijetati iz Katmandua.

U lavini koja je snijegom prekrila bazni logor povrijeđena je 61 osoba a indijska vojska u subotu je pronašla 17 tijela u tom logoru u kojem su od subote stotine ljudi bile zarobljene snijegom.

Prvi povrijeđeni bili su iz logora evakuisani tokom nedjeljnog jutra, napisao je u tweetu rumunski alpinist Alex Gavan koji je u baznom logoru.

"Svi najteže povrijeđeni su evakuisani helikopterom" napisao je Gavan.

"Njegujemo one kojima treba pomoć, treba nam sna".

22 alpinista spuštena su iz logora na niže visine i prvih 18 evakuisano je prema Katmanduu helikopterima koji su počeli polijietati iz vazdušne luke nakon što se popravilo vrijeme koje je tokom jutra ometalo spasilačke napore.

Američki alpinist John Reiter kazao je za CNN kako su mnogi penjači bili teško povrijeđeno u lavini, neki su pretrpjeli teške povrede glave.

"Bilo je to teških 18 sati", kazao je.

Zvaničnici ministarstva turizma procjenjuju da je najmanje 1.000 penjača, među kojima 400 stranaca, bilo u baznom logoru ili na putu prema vrhu Mont Everesta u trenutku potresa koji je do sada odnio više od 1.900 života.

Mjesec april jedan je od najpopularnijih za uspon na Mont Everest prije nego loše vrijeme, oblaci i kiša krajem jula onemoguće uspone.

Izvor: index.hr; foto: iserbia.rs

Portal Analitika