Svijet

Nepalu stiže pomoć sa svih strana

Međunarodna mobilizacija za pomoć Nepalu pogođenom razornim zemljotresom brzo je organizovana, humanitarne agencije još procjenjuju šta je najpotrebnije.
Nepalu stiže pomoć sa svih strana
Portal AnalitikaIzvor

"Još procjenjujemo obim katastrofe", izjavio je Frans presu predstavnik organizacije "Ljekari bez granica" koja ima jednu ekipu na Nepalu ali procjenjuje pristup razorenom području pošto su prekinute telekomunikacione veze.

Crveni krst u Nepalu prikuplja osoblje i volontere za pomoć u potrazi za preživjelim ispod ruševina, kao i za pomoć povrijeđenim osobama.

Zemljotres je bio jačine 7,9 stepeni po Rihterovoj skali i zabilježen je 81 kilometar sjeverozapadno od Katmandua, a prema najnovijim informacijama život je izgubilo više od 1.500 ljudi.

Organizacija Oksfam saopštila je da na oštećenom području nema ni vode ni struje i da ta organizacija sprema da pošalje vodu za piće i osnovne potrepštine.

SAD su saopštile da će uputiti spasilački tim i milion dolara prve pomoći Nepalu, dok je Norveška obećala 30 miliona kruna (3,5 miliona eura).

Narendra Modi, premijer Indije, gdje se takođe osjetio potres, poslao je vojni transportni avion sa tri tone zaliha i specijalan tim od 40 ljudi da ukažu prvu pomoć Nepalu. Indijski zvaničnici su naveli da će u Nepal biti poslata još tri aviona, sa mobilnom bolnicom i dodatnim spasilačkim timovima.

Britanski premijer Dejvid Kameron je naveo da će njegova zemlja "učiniti sve" da pomogne poslije zemljotresa, a francuski predsjednik Fransoa Oland je kazao da je Francuska spremna da odgovori na svaki zahtjev za pomoć.

Telegrame saučešće uputili su predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, kao i njemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer koji su naveli da će učiniti sve da pomognu Nepalu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika