Društvo

Biljana Medenica među nedostupnim alpinistkinjama na ekspediciji u Nepalu

Naša planinarka Biljana Medenica iz Planinarskog kluba "Komovi" dio je alpinističkog tima koji se trenutno nalazi se u Nepalu, a Ambasada Srbije u Indiji za sada nema nikave informacije o tome gdje se trenutno nalaze.
Biljana Medenica među nedostupnim alpinistkinjama na ekspediciji u Nepalu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Srbije su se na ovaj put odvažile: Andrijana Miletić, Biljana Čegar, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Vesna Đoković i Sonja Pavlović. Prema podacima ambasadora Srbije Vladana Marića, oni su vjerovatno u oblasti Anapurna.

- Vodič je nedostupan, jer su zbog zemljotresa u prekidu i tefonske veze - rekao je Marić u telefonskoj izjavi agenciji Tanjug. On vjeruje da su alpinistkinje ipak u dijelu planine koja nije pogođena. One su u osvajanje Himalaja pošle 16. aprila, pod vođstvom iskusnog alpiniste Dragana Jaćimovića.

On je dodao da bi, prema posljednjim informacijama koje je dobio od vodiča, planinari trebalo da se nalaze u oblasti Anapurna, zapadno od Katmandua.

2504ekspedicija

- Detaljnijih informacija nema, jer se alpinisti nisu javili srpskoj ambsadi kada su krenuli u ekspediciju. Vodič Dragan mi je ranije rekao da se sprema da dovede mješovitu balkansku ekspediciju sa po jednom ženom iz svake zemlje regiona, ali nisam mislio da će da ih dovede sada. Nisu se javili ambasadi kad su stigli - rekao je Marić.

Planinarsko udruženje Extreme Summit Team koje je organizovalo ovaj poduhvat, pokušava da stupi u kontakt sa ekspedicijom, ali za sada još to nisu uspjeli.

Član "Extreme summit" tima se oglasio na društvenim mrežama i poručio zainteresovanima da ne misli da ima razloga za brigu, ali da će se javljati sa novim informacijama.

"Dobili smo tonu poruka u inbox vezano za naše koji su trenutno na ekspediciji u Nepalu zbog zemljotresa koji se desio u zapadnom dijelu te zemlje. Trenutno pokušavam da kontaktiram Dragana Jaćimovića, ne uspjeva mi ali znam da su visoko u kampovima bez pristupa internetu i civilizaciji. Vjerujem da nema razloga za brigu, oglašavam se opet za par sati kad dobijem neki info", napisao je Marko Nikolić iz "Extreme summit" tima.

Prema ranijim najavama, ekspediciju čine alpinistkinje iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koje su se za ovaj uspon pripremale godinu dana.

Foto: Extreme Summit Team 

Portal Analitika