Društvo

GORANOVIĆ: Crkvi na Rumiji tamo nije mjesto

Svijest o važnosti crnogorskog identiteta mora da postoji, a biće u fokusu petogodišnje strategije koju bi do kraja godine trebalo da donese Ministarstvo kulture, kazao je ministar Pavle Goranović gostujući sinoć u emisiji Živa istina.
GORANOVIĆ: Crkvi na Rumiji tamo nije mjesto
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da resor na čijem je čelu ima jasan stav kad je po srijedi crkva na Rumiji i vjeruje da joj tamo nije mjesto.

- Vjerujem da će se poštovati Ustav, jer to nije pitanje ni crkve, ni Rumije, već Ustava koji obavezuje sve građane da poštuju kulturna dobra - kazao je on upitan da li je uklanjanje objekta politička odluka.

Goranović dodaje da Komisija za spomen obilježja smatra osnovanom inicijativu Liberalne partije da ploča iznad vrata na budvanskom Starom gradu bude uklonjena. Na potezu je, navodi, opština kojoj je Komsija predložila da ukloni spomen ploču na kojoj piše kako je srpska vojska oslobodila Budvu 1918. godine.

Pored Srpske pravoslavne crkve, i država će da obilježi milenijum od smrti Vladimira Dukljanskog, najavljuje Goranović. Država ga, međutim, neće slaviti kao svetitelja, nego kao važnu istorijsku ličnost za koju se veže period sloge i tolerancije. Goranović napominje i da je njegov značaj regionalni.

- Formiraćemo tim koji će da sagleda njegovu ličnost u istorijskom, kulturnom i svakom drugom smislu i da to povežemo sa kulturnom sviješću Crnogoraca o počecima crnogorske državnost.

Takođe je potvrdio da će Ministarstvo ubuduće prioritetno finansirati projekte koji afirmišu crnogorski kulturni identitet.

- Identitet je ključni faktor promocije države i međunarodne afirmacije, jer je kultura ključna za jednu državu.

Goranović smatra kako bi snimanje filma po scenariju Abdulaha Sidrana snažno promovisalo Crnu Goru u inostranstvu. Prije gotovo tri godine potpisan je ugovor o otkupu scenarija i do sada nije bilo interesovanja producenata, ali Goranović očekuje bolje vijesti.

- Svakako sam zainteresovan da Sidranov film bude dio crnogorske kulture. Mislim da ćemo sada, u sklopu novih zakonskih rješenja, tražiti mogućnosti da završimo tu priču koja je sigurno krenula iz najboljih namjera. Na žalost, stala je u nekoj fioci. Nadam se da će neko otvoriti tu fioku - kazao je on i dodao da bi Crna Gora od filmova, posebno Sidranovih, mogla da zaradi.

Izvor: Antena M

Portal Analitika