Sci/Tech

Kineski naučnici modifikovali ljudski gen?

Kineski naučnici uvjeravaju da su uspjeli da izmijene gene ljudskog embriona, prenosi T portal.
Kineski naučnici modifikovali ljudski gen?
Portal AnalitikaIzvor

I dok ih jedni osuđuju, drugi opravdavaju postupak činjenicom da bi na taj način mogle da budu spriječene mnoge teške nasljedne bolesti.

I sami Kinezi su svoj postupak ocijenili nesigurnim. Tim kineskih naučnika ubrizgao je 86 zametaka i pričekao dva dana. Preživio je 71 embrion, a zatim su 54 genetski testirana. Otkrili su da je DNK umetnuta u samo 28 embriona. Pokušali su da modifikuju gen odgovoran za beta-talasemiju koja je smrtonosni poremećaj krvi.

- Prestali smo jer moramo da imam uspješnost od sto odsto da bismo genetski modifikovali embrion. Proces je još nedovoljno siguran - rekao je rukovodilac projekta Huang sa klinike za planiranje porodice.

Protivnici genetskih modifikacija smatraju da proces nikada neće biti siguran i osuđuju ideju za koju smatraju da je etički potpuno neispravna i ne mogu da zamisle "iskrivljene nasljednike porodičnog stabla". Ideju podržavaju oni koji misle da bi se modifikacijom gena mogle da se spriječe mnoge teške nasljedne bolesti, a spominju se cistična fibroza i nekoliko vrsta karcinoma.

Kineskim naučnicima, koji očigledno namjeravaju da nastave s istraživanjima, u prilog ide činjenica da su testirali samo mrtve embrione. Prema njihovim razmišljanjima, genetska modifikacija zdravih embriona trebalo bi da bude uspješnija.

Istraživanja će biti nastavljena na pacovima i ćelijama odraslih ljudi, kako bi se proces učinio što uspješnijim.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika