Društvo

“Čas istorije u prijestonici: Cetinje jedna priča” pohađalo 8.700 djece

Projekat “Čas istorije u prijestonici: Cetinje jedna priča“ do sada je obuhvatio ukupno 8.700 djece, učenika sedmih razreda iz svih osnovnih škola na teritoriji Crne Gore - saopšteno je na pres konferenciji povodom završetka realizacije ovog projekta za prvu generaciju učenika 7. razreda.
“Čas istorije u prijestonici: Cetinje jedna priča” pohađalo 8.700 djece
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Cilj ovog Projekta je da se u okviru vannastavnih aktivnosti obezbijedi razvijanje pozitivnog odnosa kod djece prema sopstvenoj državi i njegovanje demokratskih i građanskih vrijednosti Crne Gore kroz uvezivanje kulturno-istorijskog bogatstva prijestonog Cetinja u obrazovni sistem.

-Ovo je dobra prilika da nakon godinu dana izvršimo rekapitulaciju jednog procesa koji je u crnogorskom obrazovanju, na različite načine, bio prisutan,  još od 2004. godine. Ova je škola, kao  jedan od bitnih elemenata za razvoj obrazovnih I drugih karakteristika djece, zaživjela 2013. godine - kazao je Radoman Popović,pomoćnik direktora Zavoda za školstvo Crne Gore.  

Popović naglašava da je funkcija i uloga Zavoda bila da bude nosioc svih tih aktivnosti  od izrade plana i programa škole, do obuke nastavnog osoblja i vodiča koji prate proces, i koji su edukovani na jedan transparentan način .

-Projekat je prepoznat, ne samo od strane Zavoda za školstvo I JU “Lovćen Bečići” koji su nosioci posla , već i od strane Ministarstava prosvete, rada i socijalnog staranja i naravno Ministarstva kulture - naglašava Popović dodajući da je značajan doprinos dala i Prijestonica Cetinje.

On se posebno zahvalio sadašnjem ministru kulture Pavlu Goranoviću, koji je najzaslužniji što je ovaj projekat jedna od budžetskih obaveza države. Vrijednost projekta je 500.000 eura.

Vrijednost ove škole je , osim što se odvija u ovako lijepom ambijentu, I to što je ona potpuno besplatna za učenike I nastanike- kazao je Popović napomenuvši da je opravdano očekivati da projekat postane tradicionalan.

Projekat “čas istorije u Prijestonici:Cetinje jedna priča” po ocjeni predstavnice Ministarstva prosvete Tamare Milić je poseban oblik nastavnog procesa, koji se nedešava u školama, i nema karaktersitiku formalnog.

Ovo je jedan vid škole u prirodi, ali dobija obrise nečega što vuče prema školi istorije - kazala je Milić, naglasivši da učenici na ovaj način bolje prihvataju naučeno gradivo.

Mi smo kao partneri na ovom projektu, zajedno sa ostalim učesnicima , imamo učlogu domaćina, partnera koji pruža turističko-ugostiteljske usluge djeci tokom samog projekta.Projekat je zaživio tokom prošle godine, prvo kao pilot projekat kroz koji je prošlo 950 djece iz 9 škola u Crnoj Gori. Na osnovu toga što se pilot projekat pokazao kao uspješan mi smo ušli u dio posla koji je obuhvatio školsku 2014/15.  I od 15 septembra do sada je kroz blizu 7200 djece iz 163 škole.projekat se završava u nedjelju- kazao je u ime domaćina direktor Odmarališta “Lovćen-Bečići” Sreten Mrvaljević u kojem su smještena djeca tokom tri dana posjete prijestonici.

Prema njegovim riječima odziv škola je bio jako dobar, skoro stoprocentan,a svi učesnici su iskazali visoko mišljenje o kvalitetu usluga koje su im pružene od strane Odmarališta “Lovćen-Bečići” na Ivanovim koritima .posebno je istaknuto da tokom trajanja projekta, iako je bilo obuhvaćeno puno djece, nije došlo ni do najmanjeg incidenta.

Iskustva kako učenika , tako I njihovih nastavnika, koji su bili uključeni u projekat “Čas istorije u Prijestonici:Cetinje jedna priča” prenio je direktor OŠ Mirko Srzentić” iz Petrovca Slavko Dašić.

J.Đ.

Portal Analitika