Društvo

Ministarstvo prosvjete najoštrije osudilo ispisivanje homofobnih grafita

Ministarstvo prosvjete najoštrije je osudilo ispisivanje homofobnih grafita na fasadi Filozofskog fakulteta u Nikšiću i izrazilo zabrinutost zbog takvog vandalskog ponašanja pojedinaca.
Ministarstvo prosvjete najoštrije osudilo ispisivanje homofobnih grafita
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Takvo ponašanje usmjereno je na izazivanje mržnje i diskriminacije prema osobama LGBT populacije. Na taj način se narušavaju duštveni odnosi i ne poštuju osnovna ljudska prava", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su poručili da korišćenje institucija visokog obrazovanja za takvo vandalsko ponašanje predstavlja još jedan pokazatelj da su to djela pojedinaca koji nemaju poštovanja ni prema institucijama sitema, ni prema različitostima.

"Nadamo se da se ovakav incindent više neće ponoviti. Apelujemo na građane da poštuju osnovna ljudska prava, pravo na različitost po pitanju rodnog identiteta i seksualne orijentacije", dodali su.

Poseban apel uputili su svim građanima Crne Gore da poštuju obrazovne institucije, jer na taj način, ističu, poštuje se znanje.

"Tako poštujemo i prošle i buduće generacije, koje su upravo znanjem doprinosile razvoju crnogorskog društva i koje će tek dati svoj doprinos. Samo obrazovanjem društvena svijest može napredovati u smislu poštovanja različitosti", naglasili su.

Takođe, iz Ministarstva su još jednom pozvali nadležne državne organe da učine sve kako bi se počinioci pronašli i sankcionisali u skladu sa zakonom, i spriječili eventualni pokušaji takvog i sličnog ponašanja u budućem periodu.

Portal Analitika