Društvo

Od danas u upotrebi petovalentne vakcine koje je donirala turska vlada

Od danas su u prometu i upotrebi vakcine koje je turska vlada donirala crnogorskim građanima u julu prošle godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Riječ je o kombinovanim petovalentnim vakcinama, koje omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječijih bolesti.
Od danas u upotrebi petovalentne vakcine koje je donirala turska vlada
Portal AnalitikaIzvor

"Kombinovane petovalentne vakcine omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječijih bolesti, i to difterije, tetanusa pertusisa (velikog kašlja) dječije paralize (paralitički poliomijelitis) i bolesti izazvane Haemophilus influenzae tip b (skraćeno Hib). Ovih vakcina u našoj zemlji nije bilo jedan period, jer ih nije bilo na evropskom tržištu. Količina doniranih vakcina od 22 hiljade doza predstavlja godišnju potrebu naše zemlje za vakcinacijom", navedeno je u saopštenju.

Iz FZO su istakli komplikovanost naših regulativnih normi i sporost institucija zdravstvenog sistema.

"Čekali smo više mjeseci da se završi procedura od momenta ulaska vakcina u Crnu Goru do njihove distribucije i primjene. Još jednom izražavamo zahvalnost ambasadoru Republike Turske Mehmetu Nijazu Taniliru, za njegov doprinos da se kroz donaciju obezbijede vakcine od istog proizvođača koje koristi i crnogorski zdravstveni sistem", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika