Politika

DPS ne mijenja stav o crkvi, jačati državni identitet

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista utvrdilo je na sjednici, održanoj u srijedu, nacrt Statuta i programa partije, saznaje Pobjeda. Pored ta dva ključna dokumenta na Kongresu, kojije zakazan za 20. jun, biće usvojen poseban akcioni program, koji predstavlja skup mjera kojim će se dodatno insistirati i raditi na jačanju državnog crnogorskog identiteta.
DPS ne mijenja stav o crkvi, jačati državni identitet
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt Statuta i programa partije uradili su timovi DPS-a na čelu sa potpredsjednikom stranke Svetozarom Marovićem i članom Predsjedništva i Duškom Markovićem.

U nacrtu programa DPS-a nema značajnih novina u odnosu na program koji je usvojen na prošlom Kongresu-članstvo u EU i NATO su ključne odrednice programa. Prema saznanjima Pobjede, najjača partija u Crnoj Gori neće mijenjati programski stav o statusu crkve u Crnoj Gori, jer su nacrtom ostale gotovo iste formulacije koje su postojale i u programu koji je usvojen na Kongresu 2011. godine.

Pošto su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori podijeljeni, prevazilaženju ove podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta i međunarodnog sklada navodi se i u novom nacrtu programa. Programski stav DPSa o crkvi su kritikovale obje pravoslavne crkve- Srpska pravoslavna crkva kao i Crnogorska pravoslavna crkva sa različitom argumentacijom.

Novinu na Kongresu predstavlja usvajanje akcionog plana kojim će se, kako se navodi u predlogu, jačati crnogorski državni identitet.

"DPS će u akcionom planu, koji će biti predložen Kongresu na usvajanje, dodatno insistirati na afirmaciji državnog identiteta Crne Gore, koji predstavlja skup svih nacionalnih, vjerskih i kulturnih identiteta građana koji žive u njoj",  stoji u dokumentu.

"Jače povezivanje i poistovjećivanje građana sa državom, njenim obilježjima i multietničkim, multikonfesionalnim i multikulturnim principima na kojima počiva država predstavljaju najbolji put za prevazilaženje svih podjela u društvu", navodi se u akcionom planu.

Dodaje se da je Crna Gora prepoznata svugdje u svijetu kao pozitivan primjer.

Kompletan program i Statut kao i akcioni plan prema okvirnom planu Predsjedništva trebaju da budu gotovi do 25. maja.

Portal Analitika