Svijet

Zašto se Holbruk svađao sa Obamom?

Tajni audio dnevnik američkog diplomate Ričarda Holbruka otkriva detalje o njegovim sukobima sa Obamom, kao i sa generalom Petreusom u Avganistanu.
Zašto se Holbruk svađao sa Obamom?
Portal AnalitikaIzvor

Tokom ljeta 2010. godine Ričard Holbruk, specijalni predstavnik Vlade SAD za Avganistan i Pakistan, počeo je da snima tajni audio dnevnik u kojem je čuvao svoje frustracije sa Bijelom kućom, navodi "Njujork Tajms".

Podsjećamo, Holbruk bio je jedan kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je u novembru 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, a imao je važnu ulogu i u pregovorima sa Slobodanom Miloševićem 1998. godine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Osim toga, on je bio glavna osoba koja je zastupala interesa SAD tokom pregovora u Rambujeu na kojima su objezbeđeni uslovi za početak bombardovanja Jugoslavije.

„To je stvarno način na koji Bijela kuća razmišlja. Oni nemaju duboko razumijevanje problema, već sve više zaluđuju sebe da znaju sve o nečemu“, navodi Holbruk u zapisu dnevnika iz 12. avgusta 2010. godine.

Međutim, Holbruk, diplomata koji je radio za svakog predsjednika SAD iz tabora Demokrata od 60-ih godina (Kenedi, Džonson, Karter, Klinton i Obama), bio je poznat po sukobu sa Obaminom administracijom.

Holbrukovi audio zapisi su samo jedan dio dokumentarca „Diplomata“ koji će biti prikazan na Tribeka filmskom festivalu, dok će ga HBO puštiti na jesen.

U zapisima se navode njegove sumnje u odluku Baraka Obame da pošalje na desetine hiljada dodatnih vojnika u Avganistan kako bi to dovelo do završetka rata. Za razliku od toga Holbruk je spremao planove da počne pregovore sa Talibanima, Avganistanom, kao i njihovim susjedima Iranom i Pakistanom.

On koji je, kako ističe „Njujork Tajms“, 15 godina ranije napravio mirovni sporazum za okončanje rata u Bosni, ističe da ne vjeruje da bi mogao da progura svoju ideju kroz najviše nivoe Obamine administracije.

„Previše si spor, nemaš strategiju, predsjednik je veoma nezadovoljan’, rekao mi je Obamin savjetnik Tom Dilon kad sam posjetio Bijelu kuću“, navodi se u zapisu od 11. avgusta 2010.

„Rekao sam, Tome, mi imamo strategiju, samo što nam vi nikada niste dozvolili da je iznesemo. To ga je samo još više razbjesnelo“, ističe Holbruk u svom dnevniku.

Kako ističe „Njujork Tajms“, znalo se da je Holbruk imao loše odnose sa Obamom koji mu se jednom rugao zbog toga što insistira da ga zovu Ričard, a ne Dik.

Osim ličnih sukoba sa Obamom, audio zapisi otkrivaju i sukob sa generalom Dejvidom Petreusom koji je u to vrijeme bi zapovjednik koalicije u Avganistanu predvođene SAD.

General je Holbruka često nazivao „diplomatski pomoćnik“, što je nadimak koji se diplomati nije sviđao jer mu nije godilo da bude bilo čiji pomoćnik, ističe „Njujork Tajms“.

 

B92

Portal Analitika