Svijet

Slovenija: Dačić i Tači, ruka u ruci

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kratko je danas razgovarao i rukovao se s kosovskim ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem na konferenciji u Sloveniji.
Slovenija: Dačić i Tači, ruka u ruci
Portal AnalitikaIzvor

Do susreta je došlo bez obzira na polemiku Beograda i Prištine povodom najavljivane Tačijeve posjete Beogradu.

Ministri spoljnih poslova regiona, među njima Dačić i Tači, okupili su se na Brdu kod Kranja na konferenciji pod nazivom "Brdo proces" kako bi razmotrili dalje mogućnosti i korake unapređenja saradnje.

Domaćini skupa su šefovi diplomatija Slovenije i Francuske, Karl Erjavec i Loran Fabijus, a prisustvuju i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni, kao i državni sekretar u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova Markus Ederer

Neformalno ćaskanje učesnika pred početak razgovora bilo je prilika da se Dačić i Tači rukuju i razmijene pokoju riječ, iako je još jutros austrijska štampa prenijela izjavu Tačija da odluka srpskih zvaničnika da ne odobre njegovu posjetu Beogradu suprotna dijalogu i poboljšanju odnosa Prištine i Beograda.

"To će svakako imati posljedice", izjavio je Tači za bečki "Prese", ne želeći međutim da kaže kakve bi to posljedice mogle biti. 

Tačija je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, kao organizator skupa "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" 24. aprila, ali je poziv povučen. 

Na najavu da bi mogao da dođe u Beograd srpski zvaničnici, među njima i Dačić, oštro su reagovali, ističući da to nije usklađeno s institucijama u Beogradu i da će Tači, imajući u vidu važeću optužnicu protiv njega, biti uhapšen ako dođe. 

Povodom ovog pitanja iz Brisela su poručili da očekuju poštovanje dogovorenih procedura i da se takvim stvarima bave oficiri za vezu. 

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtjev prištinskih vlasti da Tači 24. aprila posjeti Beograd, obavijestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud.

 

(b92)

Portal Analitika