Abiznis

USSCG organizuje protestnu šetnju 1. maja

Unija slobodnih sindikata (USSCG) organizovaće 1. maja, na Međunarodni praznik rada, protestnu šetnju da bi, kako je saopšteno, podsjetila građane da su robovi neoliberalnog poretka, nečinjenja i mirenja sa sudbinom. Protestna šetnja će, sa parolom "Udahnimo slobodu", početi u deset sati na Trgu Republike, a o svim detaljima predstavnici Unije obavijestiće građane naknadno, na posebnoj konferenciji.
USSCG organizuje protestnu šetnju 1. maja
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković je saopštio da će sve dok postoje takvi uslovi u državi, ovaj dan obilježavati protestnom šetnjom.

"Vulgarni kapitalizam gazi prava radnika i njihovo dostojanstvo i pretvara ih u siromašne, ekonomski zavisne građane koji su zbog toga primorani da budu poslušni kako bi dobili mrvice sa tog stola kapitala", rekao je Keković na konferenciji za novinare.

On je dodao da se pored dužničkog, građani nalaze i u institucionalnom ropstvu jer ih institucije ne štite od kriminala i nepotizma koje svakim danom sve više narastaju.

Član sekretarijata USSCG i predsjednik reprezentativnog Sindikata Vojske Crne Gore Nenad Čobeljić pozvao je građane da se pridruže protestnoj šetnji i tako daju doprinos borbi za sigurniju i bolju budućnost.

-Zajedno iskažimo nezadovoljstvo aktuelnom ekonomsko-socijalnom situacijom u Crnoj Gori, udahnimo slobodu zajedno, jer nam je svima potrebna- poručio je Čobeljić.

On je pozvao građane da odbace strahove od javnog izražavanja nezadovoljstva.

-Pokažimo da smo dostigli taj nivo demokratske savjesti, svijesti i slobode da se javno pojavljujemo i kritikujemo- kazao je Čobeljić.

On je dodao da će to biti pokazatelj zrelosti i doprinos evropskim integracijama Crne Gore.

Predsjednik Glavnog odbora USSCG Vukašin Zogović pročitao je poruke Evropske konfederacije sindikata koje su upućene u susret obilježavanju Međunarodnog praznika rada.

-Evropa je još u krizi, nezaposlenost, naročito mladih, je velika, masovne migracije samo su jedan od simptoma gubitka nade za mnoge širom Evrope- saopštio je Zogović.

On je dodao da Evropa mora da uloži u mlade, da vrati građane na posao, da im omogući da troše, jer je potrošnja jedan od vidova kako da se krene naprijed i da se ostvare nova dobra.

Zogović je ocijenio da detaljni rezovi i reforma tržišta rada nijesu rješenje i da je evropskim radnicima potrebno povećanje zarada, a ne napadi na kolektivno pregovaranje. Prema njegovim riječima, sindikalci podržavaju reforme koje stvaraju uslove za rast ekonomije, i kvalitetna radna mjesta, a ne one koje povećavaju profit na račun radničkih porodica.

On je kazao da u Međunarodnoj konfederaciji sindikata podržavaju slobodu kretanja, na osnovu jednakih zarada i uslova za jednak rad i da na evropskom tržištu ne smije biti uslova za eksploatisanje zaposlenih u cilju smanjenja zarada i pogoršanja uslova rada.

(Mina biznis)

Portal Analitika