Politika

KILIBARDA: Odlazak Vujanovića na proslavu Galipoljske bitke dokaz prijateljstva Crne Gore i Turske

Profesor Novak Kilibarda smatra da je odluka predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da ode u Istanbul na ceremoniju obilježavanja stogodišnjice Galipoljske bitke, dokaz prijateljskog odnosa Crne Gore i Turske, ali i dokaz da se, kako kaže on, treba drukčije odnositi prema turskoj vladavini koja je trajala više vjekova.
KILIBARDA: Odlazak Vujanovića na proslavu Galipoljske bitke dokaz prijateljstva Crne Gore i Turske
Portal AnalitikaIzvor

Kilibarda je za Portal Analitika kazao da treba govoriti i o pozitivnim aspektima Osmanske vladavine, te da ne treba samo „psovati okupatora“. Dodaje da ne zna šta izaziva polemiku oko odlaska Vujanovića na obilježavanje datuma turske države sa kojom smo, kako kaže, u veoma dobrim, prije svega ekonomskim, a onda i svakim drugim odnosima.

„Dobro znamo da je Osmansko carstvo osvojilo mnoge zemlje i narode, te da je držalo sav Balkan i jedan dio Evrope u svojim rukama. Danas je Turska demokratska i ekonomski veoma značajna zemlja, a Crna Gora sa njom ima dobre odnose na ekonomskom planu. Treba utvrđivati miješanje kultura tokom vjekova između našeg naroda i Turske. Uzmimo samo ogroman broj orijentalizama koji su u naš jezik ušli preko turske vladavine i obogatili ga“, istakao je Kilibarda.

Podsjećamo, predsjednik Vujanović će boraviti sjutra i prekosjutra u Istanbulu, gdje će prisustvovati obilježavanju stogodišnjice bitke kod Čanakale, odnosno kod Galipolja, u kojoj je Turska 1915. godine u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata potukla snage okupljene oko britanske i francuske vojske.

"Vujanović će boraviti u Istanbulu na poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana", saopšteno je juče iz Vujanovićevog kabineta.

Svečanoj ceremoniji u Istanbulu će prisustvovati više od 20 predsjednika država i više od 30 predsjednika parlamenata i premijera, kao i brojne visoke državne zvanice.

Portal Analitika