Zanimljivosti

Neto profit Yahoo-a 15 puta manji

Internet kompanija Yahoo, vlasnik jednog od najposjećenijih sajtova, u prvom kvartalu zabilježila je neto profit od 21,2 miliona USD, što je 15 puta manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Neto profit Yahoo-a 15 puta manji
Portal AnalitikaIzvor

Neto profit je u prva tri mjeseca bio dva centa po akciji, u poređenju sa 311,6 miliona USD, odnosno 29 centi po akciji, ostvarenih u istom periodu prošle godine. Bez uračunatih jednokratnih faktora dobit se spustila sa 38 na 15 centi na akciji.

Ukupni prihodi povećani su 8,2 odsto, na 1,23 milijarde sa 1,13 milijardi dolara u prvom kvartalu prošle godine. Pri tome su prihodi, bez uračunatih troškova za internet saobraćaj, smanjeni na 1,04 milijarde, sa 1,09 milijardi USD, prenosi Capital.ba.

Analitičari u anketi Reutersa su u prosjeku prognozirali korigovanu dobit na nivou od 18 centi po akciji, uz prihode od 1,06 milijardi USD bez troškova internet saobraćaja.

Operativni troškovi Yahoo-a u prvom tromjesečju povećani su 19 odsto, na 1,31 milijardu USD, navodi se u saopštenju kompanije.

Prodaja pretraživačkog biznisa Yahoo-a od januara do marta povećana je 20 odsto, na 532 miliona USD. Broj pregleda plaćenih oglasa povećan je 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je vrijednost jednog „klika“ porasla skoro tri odsto.

Kompanija planira da u drugom kvartalu ostvari prihode između 1,21 milijardu i 1,25 milijardi USD, a prihode bez troškova za internet saobraćaj od 1,01 do 1,05 milijardi USD, dodaje se u saopštenju.

Kotacije akcija Yahoo u elektronskom trgovanju u utorak su porasle 0,7 odsto. Kapitalizacija kompanije od početka ove godine pala je 12 odsto, nakon rasta od 22 odsto prošle godine.

Portal Analitika