Kultura

Predstava CNP-a otvorila 25. Marulićeve dane: Novo čitanje svevremenog Brešana

Izvođenjem "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" CNP-a i Kotor Arta, i dodjelom nagrada "Marin Držić" za dramsko djelo u 2014. godinu, sinoć su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu počeli 25. Marulićevi dani.
Predstava CNP-a otvorila 25. Marulićeve dane: Novo čitanje svevremenog Brešana
Portal AnalitikaIzvor

Prošlogodišnja produkcija, nastala po tekstu Iva Brešana i u režiji Luke Kortine, izvedena je pred punim gledlištem HNK. Intendant splitskog teatra Goran Golovko izrazio je veliko zadovoljsto što smo su ugostili naš nacionalni teatar.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je festival počeo jako dobro, jer je predstava CNP-a izvrsno primljena. Publika je uživala, a glumci su vraćeni nekoliko puta aplauzom na pozornicu, zato što je "Hamlet u Mrduši Donjoj" ne samo kultni tekst naše dramske literature, već i zato što je to jedna žestoka predstava koja se ne srami da izvuče na površinu sve ono čime se taj tekst bavio onda - a što je posebno zanimljivo - sve aktuelnijim biva i danas. Čestitam glumačkom ansamblu predstave, reditelju i svim njegovim umjetničkim saradnicima i produkcijskom timu - istakao je on i izrazio nadu da će imati priliku uskoro opet vide predstave CNP-a.

Selektor Festivala Tomislav Zajec podsjetio je da ovogodišnji izbor čine dvije cjeline.

- S jedne strane, riječ je o predstavama klasičnih hrvatskih tekstova koje su uprizorili ili mladi reditelji ili rediteji sa mladim izvedbenim pogledom na teatar ili, s druge strane, autorske predstave odnosno autorski projekti koji nisu krenuli od nečega što je klasičan dramski tekst, nego su ga razvijali kroz samu izvedbu i u tom kontekstu onda stvorili predstavu. "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" ulazi u ovu prvu kategoriju i riječ je o živom klasiku hrvatske dramske književnosti, Ivu Brešanu. Mladi reditelj Luka Kortina mu je dao jedan novi pogled, jedan novi izvedbeni duh koji je duh ovog vremena i to je nešto što se jako lijepo vidi. Napravio je jedan zanimljiv iskorak u nešto što je klasično dramsko tkivo.

Uz crnogorski producentski i izvođački tim, izvođenju u Splitu prisustvovao je i reditelj Luka Kortina. Za njega je posebna čast što je 25. Festival hrvatske drame počeo upravo ovom predstavom.

- Za nas je bila velika odgovornost da dođemo i baš ovdje igramo ovaj tekst. Postojala je izvjesna bojazan, ali se na samom početku predstve dogodilo to prepoznavanje između publike i glumaca. Ljudi su sve vrijeme odlično reagovali na dešavanja na sceni. Mislim da je od premijere u Kotoru, kroz izvođenja u CNP- u predstava sazrela i siguran sam da će imati dug život.

Pozorišna kritičarka i tetrološkinja Nila Kuzmanić-Svete takođe je imala samo riječi hvale za crnogorsku postavku.

- Predstava je jako dinamična i to doprinosi kvalitetu ovog komada. Takođe je zanimljiv rediteljski pristup iščitavanju uloga, naričito uloge Učitelja. A ovaj poptuno neočekivani završetak predstave je ostavio izuzetan utisak. Ono što je najdublji utisak jeste - sam Brešan, tačnije činjenica da je "Mrduša Donja" jedna univerzalna, svevremena drama.

Inače, prvonagrađeni za dramski tekst je ujedno i ovogodišnji selektor programa Festivala. Zajecu je pripao peti "Marin Držić", ovog puta za dramu "Ono što nedostaje". Drugo mjesto pripalo je Ružici Aščić za "Košnice", dok treću ravnopravno dijele Denis i Anita Peričić za "Hiperborealnog konja" i Ivan Vidić koji je napisao "Noćni život".

Od 35 prijavljenih predstava iz 25 različitih teatara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, na festivalu će biti izvedeno još osam u službenoj konkurenciji i dvije van konkurencije.

Izvor: CNP, Slobodna Dalmacija

Foto: slobodnadalmacija.hr

Portal Analitika