Politika

JANJUŠEVIĆ: SDP poslije Kongresa očekuje kriza koja može da dovede do cijepanja partije

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević kazao je da nakon Kogresa Socijaldemokratske partije (SDP) i izbora njenog novog predsjednika, tu partiju očekuju duboke podjele koje mogu da rezultiraju cijepanjem partije.
JANJUŠEVIĆ: SDP poslije Kongresa očekuje kriza koja može da dovede do cijepanja partije
Portal AnalitikaIzvor

„Bojim se da je SDP pred jednom krizom koja neće moći tako lako da se amortizuje i stranački ispegla, kao što se to najavljivalo. Ulog je veliki i za jednu i za drugu stranu. Poražena strana u ovom sukobu će vjerovatno istupiti iz SDP-a i najvjerovatnije krenuti ka formiranju novog političkog subjekta, ili ka jednom drugom vidu političke borbe na političkoj sceni“, kazao je Janjušević za Portal Analitika.

Janjušević dalje ističe da će se borba za lidersko mjesto u SDP-u između aktuelnog predsjednika te partije Ranka Krivokapića i potpredsjednika Ivana Brajovića sve više zaoštravati, kako se bude bližio stranački Kongres koji je zakazan za 3. jun.

„Očigledno je da su pred njima dvije suprotstavljene vizije kuda treba da ide SDP. Da li da krene sa tješnjom saradnjom sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), što predstavlja Brajović, ili je to samostalniji i nezavisniji pristup politici koji predstavlja Krivokapić. Njihove vizije su dosta zaoštrene i to je samo kulminacija nekih suprotstavljenih mišljenja, koja su na sceni još od predsjedničkih izbora 2013. godine, kada je SDP kao dugogodišnji koalicioni partner bojkotovao kandidata DPS-a na predsjedničkim izborima. Po meni je to samo izraz dvogodišnje unutarpartijske krize koja je dobro maskirana, a koja je sada izašla na vidjelo“, napominje Janjušević.

Za predsjednika SDP-a na predstojećem Kongresu pored Krivokapića i Brajovića boriće se i član Glavnog odbora SDP-a iz Plava Merdin Markišić, koji nema šansi da se ozbiljnije umiješa u trku za lidera partije.

Portal Analitika