Društvo

Šatl prevoz sa aerodroma, vozači autobusa će morati da koriste klima uređaje

Vlada Crne Gore objavila je nedavno Plan pripreme turističke sezone i kome se, zbog papreno skupog taksi prevoza sa Aerodroma Podgorica, predlaže uvođenje jeftinog "šatl" kombi prevoza turista. Takođe, vozači autobusa i kombija će na prigradskim linijama morati od 1. jula da drže uključene klima uređaje.
Šatl prevoz sa aerodroma, vozači autobusa će morati da koriste klima uređaje
Portal AnalitikaIzvor

“Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i Pravilnikom o posebnim uslovima za vozila kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju i prevoz za sopstvene potrebe stvoren je pravni osnov za uspostavljanje "šatl" prevoza, koji podrazumijeva prevoz putnika između aerodroma i središta grada, odnosno hotela. Ovaj vid prevoza egzistira u svim većim gradovima država EU, kao i okruženja. Očekuje se da će se ovaj vid saobraćaja uspostaviti do početka turističke sezone, što zavisi od privatne inicijative prevozničkih preduzeća koja ispunjavaju uslove za obavljanje ovog prevoza. Ministarstvo će u narednom periodu organizovati niz sastanaka kako bi zainteresovana pravna lica za obavljanje ove djelatnosti i predstavnike međunarodnih aerodroma Podgorica i Tivat upoznali sa uslovima za realizaciju i pružili punu pomoć oko uspostavljanja "šatl" prevoza, piše u Planu. U dokumentu se konstatuje da, kada su u pitanju taksi usluge, u Tivtu je mnogo bolja situacija zbog pojačanog prisustva komunalne policije, a što se tiče aerodroma Podgorica preduzete su i preduzimaće se u kontinuitetu mjere kako bi se suzbila pojava nelegalnog pružanja taksi usluga .

Što se tiče obavljanja auto taksi prevoza i lokalnog prevoza iako je isti u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava planirano je održavanje sastanaka sa Sekretarijatima za saobraćaj kako bi i ovaj vid prevoza bio na najbolji način organizovan u predstojećoj turističkoj sezoni.

“Donošenjem novog Pravilnika o posebnim uslovima za vozila kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju i prevoz za sopstvene potrebe, između ostalog propisana je i obaveza posjedovanja klima uređaja u autobusima u međumjesnom i međunarodnom drumskom saobraćaju, nezavisno od dužine relacije, ova odredba primjenjivaće se od 1. jula 2015. godine. Takođe, stvoren pravni osnov za ugradnju u vozilima za javni prevoz putnika, platforme za olakšan ulazak i izlazak lica sa invaliditetom, kao i opremom za bezbjedan prevoz tih lica.

“Izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju omogućeno je da se na bočnim stranama turističkih autobusa mogu istaći natpisi, odnosno oslikati turistička obilježja Crne Gore, a takođe u cilju promovisanja Crne Gore kao turističke destinacije. - Planirane su pojačane kontrole nadležne Inspekcija za drumski saobraćaj, u skladu sa Planom rada inspekcije, a u cilju suzbijanja nelegalnog prevoza putnika u linijskom i slobodnom prevozu putnika, zaključuje se u Planu.

P.Z.

Portal Analitika