Abiznis

DF podnio amandmane na dopunu Zakona o eksproprijaciji

Poslanici Demokratskog fronta Nebojša Medojević i Veljko Vasiljević podnijeli su amandmane na dopunu Zakona o eksproprijaciji, kojima traže brisanje dva sporna člana, piše Dan. Vlada je dopunama predvidjela da može upisati pravo svojine nad nepokretnošću čim stupi na snagu odluka kojom je utvrđen javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj, ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga.
DF podnio amandmane na dopunu Zakona o eksproprijaciji
Portal AnalitikaIzvor

"Neprihvatljiv je princip da se silom države oduzima vlasništvo privatnim vlasnicima bez njihove saglasnosti za realizaciju vladinih poslovnih i komercijalnih aranžmana sa drugim privatnim vlasnicima- investitorima. Pod javnim interesom se podrazumijeva izgradnja infrastrukturnih objekata od opšteg interesa kao što su putevi, energetski objekti, škole, vrtići, bolnice... Komercijalni poslovni aranžmani sa drugim privatnim investitorima u cilju sticanja profita nikako ne mogu biti tretirani kao javni interes i opšte dobro", navodi se u obrazloženju amandmana poslanika DF-a.

Članom 586 dopune zakona se, kako su naveli, utvrđuje "opasan presedan" da korisnik eksproprijacije, tj. država, u roku od osam dana od dana donošenja konačnog rješenja stiče pravo da stupi u posjed eksproprisane nepokretnosti prije nego što je ta nepokretnost isplaćena. U članu 2 dopune je navedeno da zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu. Kako su istakli, brisanjem člana 586 član dva gubi smisao, pa ga takođe treba brisati.   

Portal Analitika