Abiznis

Za korišćenje američkih bežičnih telefona kazne od 150 do 40.000 eura!

Inspekcija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost od decembra pojačano kontroliše upotrebu bežičnih telefona koji ne rade u skladu sa standardima i propisima koji važe u Crnoj Gori i Evropi, već su namijenjeni tržištu sjeverne Amerike.
Za korišćenje američkih bežičnih telefona kazne od 150 do 40.000 eura!
Portal AnalitikaIzvor

 Inspekcija je, postupajući po dobijenim prijavama od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost,kao i predstavnika mobilnih operatera, izvršila kontrole u Podgorici, Tuzima, Nikšiću,

Cetinju, Baru, Ulcinju i Plavu - saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su vlasnicima uređaja, koji nijesu u skladu sa tehničkim propisima, ukazali da uklone i isključe svoje aparate sa javnih elektronskih komunikacionih mreža, sa upozorenjem da će se, ukoliko ne postupe po ukazivanju u kontrolnom nadzoru, izreći kaznene mjere.

Shodno zakonu, pravnom licu se može izreći novčana kazna od 8.000 do 40.000 eura, a odgovorno lice u pravnom licu od 400 do 4.000 eura, ako na javnu elektronsku komunikacionu mrežu priključi radio ili telekomunikacionu terminalnu opremu koja ne ispunjava uslove i ne radi u skladu sa Zakonom i važećim stadardima.

 - Za isti prekršaj kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 1.000 do 12.000 eura, dok se novčana kazna za fizička lica koja koriste radio ili telekomunikacionu terminalnu opremu koja nije namijenjena za korišćenje na tržištu Crne Gore može izreći u rasponu od 150 do 1.500 eura.

Upotreba ovih uređaja nije dozvoljena jer se koriste radiofrekvencijima koje su u Crnoj Gori namijenjene za pružanje servisa mobilne telefonije, pa prouzrokuju ometanje signala i degradiranje kvaliteta servisa koje pružaju operatori.

Portal Analitika