Društvo

U toku nova revizija poslovanja Filozofskog fakulteta

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću u toku je revizija finansijskog poslovanja koju radi mještovita komisija sastavljena od predstavnika Univerziteta Crne Gore i državnih organa, u prvom redu Ministarstva finansija saznaje Pobjeda.
U toku nova revizija poslovanja Filozofskog fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović potvrdio je da je kontrola počela, ali da on nema preciznu informaciju ko je sve angažovan, niti kada se može očekivati izvještaj nezavisne revizije.

Novu reviziju finansijskog poslovanja ove univerzitetske jedinice tražio je, podsjetimo, Upravni odbor državnog univerziteta, koji je bio nezadovoljan rezultatima prethodne kontrole i izvještajem koji im je dostavio Filozofski fakultet. Upravni odbor je u martu proslijedio zahtjev Ministarstvu finansija da omogući nezavisnu reviziju, nakon čega je taj državni resor, u komunikaciji sa upravom Univerziteta Crne Gore, omogućio reviziju finansijskog poslovanja Filozofskog fakulteta.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, ova univerzitetska jedinica duguje oko 700.000 eura. Samo na honorare za studijske programe u Beranama godišnje je odlazilo 150.000 eura, odnosno 100.000 eura više nego što su ti programi prihodovali od školarina.

Kako Pobjeda piše, naknadno se se pojavili dugovi koji nijesu bili nigdje ranije evidentirani.

Zbog sumnji u zakonitost poslovanja Filozofskog fakulteta, nijesu u potpunosti usvojeni ni izvještaji o poslovanju državnog univerziteta za 2013. i 2014. godinu. Na osnovu unutrašnje revizije, kako nam je nezvanično rečeno, pojavilo se dovoljno pokazatelja da se posumnja da nešto nije u redu. Obaviještena je Državna revizorska institucija, Ministarstvo prosvjete, Poreska uprava, s obzirom da se radilo o neizmirenim obavezama za poreze i doprinose. Uslijedila je, 2013. godine, prinudna uprava na Filozofskom fakultetu, koja je trajala do polovine prošle godine, a upravljanje finansijama ove univerzitetske jedinice preuzeo je bivši rektor UCG prof. dr Predrag Miranović.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović, koji je na tu dužnost izabran u aprilu prošle godine, rekao je ranije da nije tajna da ta univerzitetska jedinica posljednjih nekoliko godina ima problema sa poslovanjem.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika