Društvo

UDG obilježio 20 godina od Đilasove smrti: Život jednog pobunjenika

Na Univerzitetu Donja Gorica juče je obilježeno 20 godina od smrti Milovana Đilasa, „jednog od najvećih intelektualnih izdanaka crnogorskog naroda“, kako je, u svom uvodnom obraćanju, istakao rektor Univerziteta, prof. dr Veselin Vukotić, saopšteno je Portalu Analitika iz Studentskog centra Komunikologije i medija Univerziteta Donja Gorica.
UDG obilježio 20 godina od Đilasove smrti: Život jednog pobunjenika
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima se obratio i Čedomir Čupić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Govoreći na temu Liberalni ideali Milovana Đilasa, prof. Čupić je naglasio da ovaj naš istinski revolucionar i liberalni mislilac nije priznat samo na lokalnom ili državnom nivou, već i da je ostavio duboki trag u očima čitavog svijeta, o čemu svjedoči više od tri miliona štampanih primjeraka njegovih knjiga širom planete.  

2104djilas2

Omaž je nastavljen izlaganjem mr Veselina Pavlićevića, jednog od najvećih poznavalaca života i djela Milovana Đilasa na našim prostorima, koji je govorio na temu Đilasove „lijeve greške“. Pavlićević smatra da Đilas ima visoko hijerarhijsko mjesto u revolucionarno-antifašističkim intelektualnim okvirima, ali i u svijetu liberalnog disidentstva. Ovaj autor posebno se osvrnuo na prezentiranje istorijskih činjenica o tzv. „lijevim skretanjima/greškama“, kao o lažnom ratnom problemu, koji je poslije Đilasovog „pada“ 1954. godine, dobio prvorazredan političko-populistički i antiđilasovksi sadržaj.

„Milovan Đilas je počeo kao revolucionar, živio kao disident, a biće upamćen kao pobunjenik“, kazao je na kraju svog izlaganja prof. dr Veselin Vukotić i predložio da se 20. april na Univerzitetu Donja Gorica proglasi Danom pobunjenika, danom posvećenim Milovanu Đilasu, a kroz njega i svim pobunjenicima koji iskonski njeguju „ideju potrebe unutrašnjeg preobražaja čovjeka“.

2104djilas1

Omaž je upotpunjen i muzičko-scenskom izvedbom Milene Janković i dr Rada Amanovića, kao i nastupima mr Nikole Zečevića i mr Aleksandre Vuković, koja je čitala odlomke iz Đilasovih djela.

Portal Analitika