Region

Poziv Tačiju u Beograd otkazan zbog prijetnji organizatorima

Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda otkazao je poziv ministru inostranih poslova Kosova Hašimu Tačiju za učešće na konferenciji 24. aprila Beogradu, saznaje B92. Pozivnice su otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije.
Poziv Tačiju u Beograd otkazan zbog prijetnji organizatorima
Portal AnalitikaIzvor

Beogradska televizija podsjeća da je Tači trebalo da učestvuje na skupu "EU integracija Zapadnog Balkana: Možemo bolje zajedno" koju organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, a na kojem je dvadeset govornika trebalo da diskutuje sa omladinskim ambasadorima pomirenja i drugim zvanicama o evropskim integracijama zemalja u regionu.

Iz Omladinskog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom i prijetnjama koje su im upućivane prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno, dodavši da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnetim krivičnim prijavama.

- Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende, trpjeli smo snažne političke pritiske i prijetnje različitih organizacija i pojedinaca, u namjeri da do najavljenog susreta ne dođe. Razumijemo da je prerano za ovakav vid susreta, ali nam je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija - stoji se u saopštenju ovog odbora.

Ideja ovog programa je, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

- Smatramo da je razmjena iskustava među profesionalcima iz regiona neophodna, jer je preduslov za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tokom predviđenog panela Omladinski ambasadori pomirenja još jednom će pokazati šta je dobar primjer regionalne saradnje - susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negdje u Evropi. Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višečasovnih konsultacija, jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika, i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada - navode iz Omladinskog odbora.

Napominju da su tokom trogodišnjeg programa radili sa mladim liderima na suočavanju sa prošlošću i njenom prevazilaženju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rešavanja konflikata i izuzetnu vrednost međusobnog poštovanja, dijaloga i saradnje. To će, navode, raditi i dalje kroz svoje programe, kako bi budući donosioci odluka bili senzibilni za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred evropskim institucijama za boljitak svojih građana jer zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više.

Ranije tokom dana, vlasti Srbije odgovorile su zvanično kosovskim organima da će Hašim Tači biti uhapšen ukoliko dođe u Beograd.

Izvor: B92 (b92.net)

Portal Analitika