Abiznis

Žugić i Dakić na proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke

Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministrom finansija Radojem Žugićem i guvernerom CBCG Milojicom Dakićem, učestvuje na proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke. Crnogorska delegacija se, tokom zasjedanja, susrela sa visokim zvaničnicima Svjetske banke, IFC-a i MIGA-e: Laurom Tuck, potpredsjednicom Svjetske banke za region Evrope i Centralne Azije Editom Kvintrel, potpredsjednicom MIGA-e Tomazom Telmom, direktorom IFC-ja za Evropu, Frankom Heemskerkom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci i Elen Goldstein, regionalnom direktoricom Svjetske banke.
Žugić i Dakić na proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednica Svjetske banke Laura Tuck je pohvalila dosadašnji progres koje je Ministarstvo finansija ostvarilo u upravljanju javnim finansijama, kao i ostvareni nivo fiskalne konsolidacije. Takođe je upoznata sa planiranim podsticajnim mjerama u sektoru turizma i posticajnim mjerama targetiranim na razvoj sjevera, koje treba da oslobode investicioni potencijal Crne Gore  i dovedu do većih i održivih stopa rasta u narednom periodu. 

"Zajednički je konstatovano da je u prethodnom periodu ostvarena uspješna saradnja između Crne Gore i Svjetske banke i razmatrana je mogućnost još kvalitetnije kooperacije kroz usvajanje nove Strategije Crne Gore, koja se očekuje do kraja ove godine. Naime, u toku je razvijanje Sistemske dijagnostike Crne Gore, analitičkog okvira koji prethodi Strategiji Svjetske banke, a čiji je cilj utvrđivanje kvaliteta i održivosti rasta Crne Gore, kao i nivoa i distribucije siromaštva. Utvrđeno je da se pravci ekonomske  politike Crne Gore, u velikoj mjeri, poklapaju sa prioritetima koji su preliminarno utvrđeni od strane Svjetske banke kroz Sistemsku dijagnostiku. Radi rješavanja neravnomjernog regionalnog razvoja, što je ocijenjeno prioritetnim zadatkom, od Svjetske banke je traženo da se istraži mogućnost obezbijeđivanja sredstava za refinansiranje duga lokalnih zajednica, što bi stvorilo  kvalitetniji okvir za buduće efikasno upravljanje i poboljšanje kapaciteta upravljanja finansijama lokalnih zajednica. Uporedo, u cilju dalje konsolidacije budžeta, tražen je sistemski projekat u sektoru zdravstva, sa posebnim akcentom na efikasnost i održivost finansiranja ljekova iz sredstava zdravstvenog osiguranja, na kvalitet i procjenu efikasnosti upravljanja bolnicama, itd. Ovaj bi projekat, sa projektom koji se odnosi na povećanje efikasnosti poreske administracije, predstavljao značajan korak ka daljoj kvalitetnoj konsolidaciji budžeta", navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Sa predstavnicima IFC-a, razgovarano je o već otvorenim i potencijalnim novim investicionim projektima sa reputabilnim investitirima u oblasti transporta, visokog turizma i energetike. Visoki turizam sa velikim transformativnim uticajem na nivo lokalne zaposlenosti i razvijanje lokalnih samouprava će biti u fokusu IFC-ja pri traženju jakih i reputabilnih investitora tokom izrade nove strategije. Uporedo je razmatrana mogućnost sistemskog pristupa mikrokreditnim institucijama, kroz analizu korporativnog upravljanja, i mogućnosti njihovog potencijalnog finansiranja. Ova vrsta saradnje bi bila usmjerena na podršku mikro i malom biznisu. Konačno, sa IFC-em se razgovaralo i o obezbijeđivanju  ekspertske pomoći za komercijalne banake, a u cilju razvijanja njihovih vještina u upravljanju nekvalitetnom aktivom.

Sa predstavnicima MIGA-e se razgovaralo o mogućnosti dobijanja finansijske podrške za razvojne projekte podrške malom i srednjem biznisu, sa posebnim naglaskom na sjeverni dio Crne Gore, kao i o mogućnosti dobijanja garancija za pokriće nekomercijenog rizika za pojedine infrastrukturne projekte.

Predstavnici  Svjetske banke su izrazili spremnost da pomognu Crnoj Gori u realizaciji razvojnih projekata uz kreiranje nove okvirne Strategije angažovanja Svjetske banke u Crnoj Gori. Ministar finansija i guverner CBCG su izrazili zahvalnost Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci.

Portal Analitika