Politika

POPOVIĆ: Vlada da objasni ekonomske parametre za uvođenje takse

Nezakonita odluka Vlade o uvođenju takse na gorivo od sedam centi po litru, predstavlja dodatni način ekonomskog iscrpljivanja već osiromašenih građana Crne Gore, poručuje generalni sekretar Pozitivne Crne Gore Srđa Popović.
POPOVIĆ: Vlada da objasni ekonomske parametre za uvođenje takse
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi u saopštenju, Pozitivna traži od  Vlade da hitno pojasni  građanima, na osnovu kojih ekonomskih parametara je donijeta odluka o uvođenju mjere poskupljenja energenata za sedam centi po litru  i u kojoj mjeri to ima veze sa neodgovornim kreditnim zaduženjem u dolarima za potrebe izgradnje autoputa.

"Nakon ovako skandalozne i nezakonite odluke, Vlada je dala još neprimjernije pojašnjenje da se radi o “luksuznoj robi” koju je potrebno dodatno oporezovati u svrhu stabilizacije državnog budžeta. Čak i od ovako neodgovorne i sudeći po ovakvim odlukama, nekompetentne Vlade očekivali smo bolji izgovor. Ovo samo potvrđuje da je odluka donijeta jednostranim dekretom, mimo svih ekonomskih rezona i isključivo i samo na štetu građana Crne Gore. Radi podsjećanja, radi se o gorivima za automobile i lož ulju za grijanje objekata. Stoga, ni u šali ,nije moguće ove energente, koje koristimo za zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, svrstati u kategoriju “luksuzne robe”, objašnjava Popović. 

Kako dodaje, čini se da je za donošenje pomenute odluke presudila rupa u Budžetu, koju je otvorila zaboravljena bankarska garancija, a koju ćemo, mi, građani Crne Gore morati da zakrpimo.

"Dio koji se odnosi na “razvoj sporta u Crnoj Gori” nećemo ni komentarisati. Za to nije potrebno pojašnjenje, znamo da služi isključivo i samo da fonetski ublaži nešto što se, izgovoreno ili napisano, kosi sa zdravim razumom", zaključuje Popović.

Portal Analitika