Zanimljivosti

Kako da se izborite s proljećnim alergijama?

Dok se većina ljudi obraduje proljeću, nekolicina ne može istinski da uživa u lijepom vremenu zato što se suočavaju sa proljećnim alergijama. Svrab, peckanje očiju, kijanje - sve su ovo simptomi alergije, a mi vam otkrivamo kako možete lakše da ih prevaziđete. Konzumiranje antihistimina nije jedini način da pobijedite prolećne energije. Evo šta možete da uradite za svoj organizam:
Kako da se izborite s proljećnim alergijama?
Portal AnalitikaIzvor

Konzumirajte odgovarajuće namirnice 

Nepravilna ishrana može da pogorša zdravstvene probleme, uključujući astmu i sezonske alergije. Medicinske studije su nekoliko puta ponovno dolazile do otkrića da moćni antioksidantni, koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima, zelenom čaju, mogu da pomognu u bitki protiv upalama u tijelu. 
Takođe možete da konzumirate namirnice koje su bogate omega 3 masnim kisjelinama, koje uključuju ribu, jaja, orahe i laneno ulje. 

Skinite suvišne kilograme 

Višak kilograma vam otežava disanje, a to je problem koji vam nikako nije potreban kada patite od alergija. Što više masnih naslaga imate oko stomaka, to sprječava vaša pluća da se potpuno šire i da vaša dijafragma krene na dolje, jer moraju da se bore sa masnim naslagama. 
Drugim riječima, ne možete da napravite pravi, dobri, duboki uzdah i izdah, ali će vam gubitak kilograma pomoći da lakše dođete do kiseonika. 

Eliminišite stres 

Stres dovodi do gubitka imuniteta, a oslabljen imuni sistem povećava vaše šanse za alergijske reakcije. Naučite da kontrolišete stres, jer ćete tako spriječiti i pojavu proljećnih alergija. 

Proljećno čišćenje 

Lijepo je vrijeme, zar ne želite da vaša kuća zablista? Očistite i uklonite prašinu iz cijelog stana. Naravno da će se ona brzo nakupiti, ali sada imate vremena da obrišete prašinu iza kreveta i ispod komoda. Uvijek koristite vlažne krpe, jer suve samo šire prašinu. 
Nakon što sprovedete kompletno čišćenje, operite posteljinu, obrišite dušek, operite jastuke. 

Istruširajte se i operite kosu prije spavanja 

Na ovaj način ćete uspjeti da uklonite polen sa kose i kože, pa ćete umanjiti šanse za iritaciju. Takođe bi trebalo da razmislite o držanju kućnih ljubimaca van spavaće sobe, jer je njihova dlaka takođe puna polena. 

Nosite naočare kada izlazite napolje 

Zaštitite oči od polena i drugih oblika iritacije, jer je ovo veoma senzitivna regija, koja je sklona svrabu i crvenilu. 

Mijenjajte filtere za klimu 

Veoma je važno da filteri budu svježi i da se mijenjaju na svaka tri mjeseca, kao i da koristite filtere koji efikasno uklanjaju polen i buđ iz vazduha. 

Sredite ormar 

Potrudite se da odjeću koja vam trenutno ne treba držite u plastičnim kesama, a cipele u kutijama, koje se neće nalaziti na podu. 
Možete takođe da određenu garderobu stavite u zamrzivač kako biste ubili moljce i larve. Provjerite uglove ormara, da nema skrivenih moljaca. 

Uklonite buđ iz kupatila 

Provjerite pod i iza klozetske šolje da se uvjerite da nema nekih skrivenih mjesta gdje se nakupila buđ. Operite zavjesu u tuš kabini jednom mjesečno, a takođe bi trebalo da operete s vremena na vrijeme i otirač u kupatilu kako biste spriječili skupljanje buđi. (B92)

Portal Analitika