Abiznis

DEL MONAKO: Vjerujem da će A2A i Vlada Crne Gore nastaviti saradnju

Da li će Vlada Crne Gore i italijanska kompanija A2A nastaviti saradnju u Elektroprivredi, znaće se 30. juna, do kad traje privremeni ugovor. Partnerstvo zavisi od toga da i će Italijani sa vladom graditi Drugi blok TE Pljevlja. Italijanski ambasador u Podgorici Vinćenco Del Monako za Atlas TV kaže da vjeruje u nastavak partnerstva.
DEL MONAKO: Vjerujem da će A2A i Vlada Crne Gore nastaviti saradnju
Portal AnalitikaIzvor

“Optimisti su obično dobro informisani. Ja mogu da Vam kažem da sam veoma optimističan jer sam relativno dobro informisan. Pođimo od činjenica: prošle godine sam pročitao mnogo špekulacija koje se odnose na to da nema prostora za manevrisanje u pregovorima. Toliko puta sam pročitao da je A2A na korak od toga da napusti Crnu Goru i slično. Potpisom na ugovor iz marta, Vlada Crne Gore i A2A su odbacile sve navode koje smo mogli čitati u medijima”, naglasio je italijanski ambassador”.

On je dodao da  taj potpis svjedoči jasnu opredijeljenost za nastavkom saradnje kao i potvrda zajedničkih interesa u ovoj krucijalnoj saradnji.

Del Monako je podvukao da nema razloga da ne bude optimista i nastavio:

“Znamo da Crna Gora želi da gradi Drugi blok TE Pljevlja. Vi znate da smo mi posvećeni tome da Elektroprivreda radi što bolje, da ima potpuno nazavistan menadžment koji će biti osigurati da EPCG generiše profit”, kazao je italijanski ambassador naglašavajući na kraju - značaj stabilnog reulatornog okvira.

On je naveo da nema preciznu informaciju da li je pronađen treći partner za gradnju drugog bloka pljevaljske termoelektrane.

"Znam da postoji niz ozbiljnih potencijalnih partnera s kojima bi pregovori mogli da počnu. Ne znam da li su ti potencijalni partneri kontaktirani, niti hoće li pregovori početi. Sve će zavisiti od dijaloga crnogorske vlade i A2A. Mislim da je beskorisno eleborirati bilo kakve špekulacije i proizvolje hipoteze. Ne želim da napravim grešku koju sam upravo kritikovao, a koja se odnosi na novinske napise koji nemaju utemeljenje u realnosti. Treba da obezbijedimo uslove da pregovori idu u pravom smjeru, da se nadamo pozitivnom ishodu i srećnom kraju", istakao je del Monako.

On je kazao da je srećan je u podmorju već postavljeno prvih 140 km energetskog kabla.

"To je veliko dostignuće. To je, do sad, najvažniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori i jako sam srećan što znam da smo mi vaš partner u tom strateškom poslu", konstatovao je italijanski ambasador.

Del Monako je u intervjuu Atlas televiziji potvrdio pisanje Portala Analitika da italijanski predsjednik Serđo Matarela u maju stiže u Crnu Goru. To će biti prva posjeta prvog čovjeka Italije Crnoj Gori u posljednje 32 godine. To je, kaže del Monako, odlična prilika da se obnovi puna podrška euroatlantskim aspiracijama Crne Gore.

"Razlog predstojeće posjete italijanskog predsjednika Serđa Matarele Crnoj Gori su izvrsni odnosi dvije zemlje. Podsjetiću Vas da u Italiji, isto kao i kod Vas, u Ustavu piše da je predsjednik države najviši predstavnik vlasti. Posjeta predsjendika Italije Crnoj Gori je samo još jedan impuls jačanju bilateralnih odnosa. Njegova posjeta ukazuje na značaj koji Italija pridaje Zapadnom Balkanu, što je u saglasnosti sa italijanskim prioritetma. Ne od danas već odavno. Posjeta je odlična prilika da se obnovi puna podorška Italije euroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Predsjednik Napolitano je izrazio želju da posjeti Crnu Goru. Agenda, međutim, to nije dozvolila. Spoljna politika, kao i svi ljudski odnosi, nekad omogućavaju stvari da se dese, a nekad ih spriječi. Ipak, podsjetiću Vas da je samo prošle godine, održano osam ministarskih susreta između predstavnika Italije i Crne Gore. Šefovi diplomatija su se sreli četiri puta između aprila i jula prošle godine, a, osim toga i italijanski ministar odbrane lani je posjetio Podgoricu. Predsjedničke državne posjete su nezamjenjive. To je najviši iskaz bogatih bilateralnih odnosa.  One su, u jednu ruku, simbolične. A, posjete na nivou vlada su od velikog značaja. Nijesmo propustili nijedan susret u našim bilateralnim odnosima. Dakle, to što nije bilo predsjednidčkih posjeta ne znači da našim odnosima nije posvećena značajna pažnja", podvukao je on.

Del Monako je rekao da je prilikom nedavne posjete zvaničnika italijanske agencije za antikorupciju dogovoreno potpisivanje memoranduma o razumijevanju, što će uskoro biti formalizovano.

"Dijelimo pogled da je korupcija kancer. To je kancer koji uništava najbolje potencijale svake države. Zato imamo veliko odgovornost da se borimo zajendo jer smo susjedi. Zajednička granica predstavlja mogućnost ali i veliku odgovornost s obje strane. U isto vrijeme, tu posjetu sam doživio kao djelić većeg mozaika: to su sve koraci u bileteralnoj saradnji u našoj borbi protiv korupcije, ilegalne trgovine i slično. To je važno, posebno u kontekstu evropskih integracija. Prepoznajem koherentnost u bilateralnoj saradnji i viziji obje zemlje u kontekstu pristupa Evropskoj uniji i NATO. Agencija za borbu pritiv korupcije će početi da radi u januaru sljedeće godine. Do tog momenta mora da bude urađeno dosta stvari kako bi ta ustanova bila funkcionalna. A, ono što i mi i vi treba da uradimo je da se posvetimo prevenciji korupcije. Borba se ne zasniva na represiji, koja je rep korupcije. Borba počinje u korijenu problema. Svi treba da ukažemo na značaj prevencije: u školama, frimama, državnoj upravi... Treba da objasnimo da je korupcija zločin koji truje sve potencijale svake države", naglasio je del Monako.

On je dodao da je kultura plodno tle za unaprijeđenje bilateralnih odnosa  zemalja, jer omogućava upoznavanja, susrete...

"Zahvaljujući njoj shvatamo da živimo u povezanom  međuzavisnom društvu. To se posebno odnosi an Evropu. U potpunosti sam posvećen jačanju kulturne i naučne saradnje koja će biti jako plodna u godinama pred nama. Dodijelićemo određen broj stipendija crnogorskim studentima u svim poljima osim u medicini i mislim da je razlog za to administracija ili finansije. A, osim toga, koja je svrha stipendije na nekoliko mjeseci ako želite da postanete doktor? Preferiramo da se fokusiramo na stipendije u oblastima za koje nije neophodno da se usavršava šest godina", precizirao je del Monako.

Ambasador Italije ističe da je Expo važan za Crnu Goru, ali i za Italiju. te da je u pitanju svjetski događaj.

"Ovo ne govorim  sa aspekta prvog čovjeka italijanske misije, ili kao građanin te zemlje. Sama tema – održivi život i hrana kao budućnost blagostanja ljudske rase. To je ključna tema. EXPO u Milanu će osnažiti razmišljanje kako unapijediti uslove u kojima živimo. Mislim da će EXPO  pružiti velika šanse Crnoj Gori jer ćete, u okviru mediteranskog klastera, imati mogućnost da svijetu pokažete mogućnosti u poljoprivredi, održivom razvoju, proizvodnji hrane... To smatram veoma važnom prilikom da jedan segment države prikažete u izvrsnom svjetu. Tako ćete privući sve više turista u Crnu Goru", zaključio je del Monako.

 

Portal Analitika