Društvo

BAR: Peticija za Čarlijev stan

Na gradskom trgu u Baru, danas i sjutra od 12 do 17 sati je organizovano potpisivanje peticije predsjedniku Opštine Bar dr Zoranu Srzentiću da se osobi sa invaliditetom, sportisti i pjesniku Božidaru Nikoliću Čarliju (55) riješi stambeno pitanje.
BAR: Peticija za Čarlijev stan
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U peticiji stoji da “uprkos izvanrednim sportskim rezultatima na crnogorskom, jugoslovenskom i paraolimpijskom nivou, kao osoba sa invaliditetom, Čarli nema riješeno stambeno pitanje”, jer, “nikada opštinske vlasti nisu imale razumijevanje da se dodijeli stan kakav zaslužuju sportisti i osobe kakav je on”.

Uprkos tome što mu je majka radila 29 godina u Crnoj Gori, a od toga 13 godina kao spremačica u SO Bar, otišla je u penziju sa bolesnim Čarlijem bez stana! Građani Bara su, na inicijativu zapošljenih u Radio Baru, koji su 1994. godine pokrenuli akciju “Dinar za Čarlijevu kuću”, sakupili 4.000 maraka da bi mogao da kupi polovnu baraku od 24 kvadrata! Tadašnji predsjednik Opštine Bar Zarija Lekić im je ustupio na korišćenje opštinsko zemljište od 254 m2, kako bi se mogla postaviti baraka, a u toj akciji su učestvovale škole, javne ustanove, građevinske državne i privatne firme. To je navedeno kao privremeno rješenje, a Čarliju je obećano da će mu se dati jednosoban stan, najdalje za tri godine!

1804carli1

Od tada su se izmijenjali mnogi predsjednici Opštine Bar i svakome se Čarli obraćao, ali svi su ostali gluvi za Čarlijevo stambeno pitanje! Od obećanja ništa, a godine i vrijeme su učinili da baraka u kojoj sada živi truli iznutra, iako je Čarli sredstvima humanih Barana renovirao i dogradio kupatilo, hodnik i ogradio dvorište. Baraka svakim danom postaje neuslovna za stanovanje, a Čarli je, zbog polupokretljivosti i nedostatka novca, nemoćan da je ponovo renovira.

Po Čarlijevim riječima, njegov prijatelj Miško Vukčević, vlasnik tadašnjeg stovarišta “Keka”, razgovarao je sa tadašnjim predsjednikom Opštine Žarkom Pavićevićem, u želji da plac otkupi i Čarliju sagradi kuću. Dobio je, kaže Čarli, odgovor da ne treba otkupljivati plac, jer Čarlija čeka stan. Od tada je prošlo pet godina.

Ranije organizovana on-line, ali i ova “fizička” peticija, podrazumijevaju jedno od tri rješenja: dodijeljivanje Čarliju jednosoban manji stan u prizemlju neke zgrade, dodijeljivanje malo veće garsonjere, takođe u prizemlju zgrade, ili dozvola da se plac gdje je baraka prevede na njegovo ime i izda dozvola za gradnju kuće u veličini manjeg jednosobnog stana.

 

Portal Analitika