Abiznis

Derivati nafte pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza

Derivati nafte su u crnogorskim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza, zbog čega je logično što se Vlada opredijelila da podizanjem maloprodajnih cijena goriva riješi dio deficita u javnoj potrošnji, saopštio je premijer Milo Đukanović.
Derivati nafte pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da su u okviru kontinuirane analize koju imaju u Vladi o rezultatima fiskalnih reformi došli do vrlo pouzdanog putokaza da je rješavanje dijela deficita u javnoj potrošnji moguće kroz dodatno zahvatanje iz određenog kruga akcizne robe.

“U ovom slučaju, riječ je o derivatima nafte, nečemu što ipak predstavlja proizvod koji je u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza”, kazao je Đukanović novinarima nakon izborne konvencije Demokratske partije socijalista Glavnog grada.

Prema njegovim riječima, čini se vrlo logičnim i odgovornim što se Vlada opredijelila da u vremenu kada je došlo do pojeftinjenja cijena goriva zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu podigne maloprodajnu cijenu naftnih derivata.

“Na taj način će se obezbijediti dio nedostajućih prihoda kojima bi rješavala deficite i kojima bi obezbijedila uredno servisiranje kredita upravo za unaprijeđenje putne infrastrukture”, smatra Đukanović.

Vlada je na sjednici u četvrak odlučila da, u cilju otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranja reprezentativnog sporta, uvede naknadu na maloprodajne cijene goriva od sedam centi po litrru. Uredba o dodatnoj naknadi na naftne derivate stupiće na snagu u ponedjeljak, pa će od narednog dana gorivo biti skuplje sedam centi.

Izvor: MINA; foto: b92.net

Portal Analitika