Crna hronika

Akcija "Kolosijek": Zbog krijumčarenja azilanata uhapšeno 16 osoba

Crnogorska policija uhapsila je jutros 16 osoba, dok se za dvije traga, zbog sumnje da su prokrijumčarijili 138 azilanata iz Albanije u Srbiju.
Akcija "Kolosijek": Zbog krijumčarenja azilanata uhapšeno 16 osoba
Portal AnalitikaIzvor

U akciji nazvanoj “Kolosijek”, koja je trajala nekoliko mjeseci, uhapšen je i jedan srpski državljanin. Akcija je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, organizovana u Rožajama i Podgorici, a odgovarajući na pitanja novinara, viši policijski inspektor Marko Brajović kazao je da među uhapšenima nema bivših policajaca. Rekao je i da još nije utvrđeno koliko je novca ova grupa zaradila krijumčarenjem bjegunaca iz država zahvaćenih ratovima, kojih je najviše bilo iz Sirije.

Policija sumnja da je ova grupa duže vrijeme organizovala prevoz azilanata preko teritorije naše države u Srbiju, odakle su dalje transportovani ka zapadu.

U Podgorici su uhapšeni državljanin Srbije Saša Paunković (41), zatim Podgoričani Nedžad Ganjola (43), Darko Stojović (33), Čedomir Maraš (28), Dejan Tomanović (50), Esad Frljučkić (61), Nebojša Rašović (31), Marinko Koljenšić (34), Marko Drobnjak (27), Novak Dulović (25) i Ranko Dabanović (45). Policija sumnja da su oni preuzimali azilante koji su stizali iz Albanije i onda ih taksi vozilima prevozili do Rožaja. U Rožajama su uhapšeni Džemail Dautović (20), Irfan Dautović (22), Harkan Lukač (23), Haris Lukač (32) i Fuad Biševac (27). Oni su, kako se sumnja, sa još dvojicom sugrađana čiji identite je poznat policiji, a koji su uspjeli da izbjegnu hapšenje, preuzimimali izbjeglice i ilegalnim putevima ih prebacivali u Srbiju, nedaleko od graničnog prijelaza Dračenovac odakle su preko Srbije dalje putovali ka zapadnim zemljama.

- Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su ovih 18 lica u dužem vremenskom periodu u cilju sticanja imovinske koristi na organizovan način izvršili krijumčarenje 138 lica tražilaca azila koji su najvećim brojem porijeklom iz Sirije i to preko teritorije Crne Gore u Srbiju, te da su na taj način počinili krivično djelo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi izvršeno na organizovan način – saopštio je danas na konferenciji za novinare Brajović.

On je podsjetio da je policija i krajem 2013. godine presjekla jedan lanac krijumčara ljudi, u akciji nazvanoj “ruta”, kada je uhapšeno 28 osoba.

K. K.

Portal Analitika