Protokol

Žurić razgovarao sa kineskim ambasadorom

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Zhiweinom o saradnji sjevera Crne Gore i Bijelog Polja sa kineskom provincijom Guangdong i gradom u toj provinciji Šaoguan. Na sastanku je zaključeno da je izgradnja autoputa u Crnoj Gori samo početak dobre ekonomske saradnje između dvije zemlje, koja će se, osim na polju ekonomije, nastaviti i u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta.
Žurić razgovarao sa kineskim ambasadorom
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, Predsjednik Žurić je danas potpisao i Memorandum o saradnji sa Društvom prijateljstva Narodne republike Kine i Crne Gore, u cilju daljeg jačanja međusobnog razumjevanja i povjerenja, uspostavljanja partnerskih odnosa između Opštine Bijelo Polje i Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore, promovisanju i razmjeni saradnje u odnosima između NR Kine i Crne Gore u različitim oblastima, a Opština Bijelo Polje biće pobratim sa kineskim gradom Šauguan koja se nalazi na sjeveru provincije Guangdong.

Tim povodom predsjednik Žurić je kazao da je uz preporuku vlada Crne Gore i Kine, u susret najvažnijeg mosta koji spaja ove dvije države – izgradnja auto-puta, ovaj Sporazum će unaprijedi tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Kine.

- Pažljivo probran partner sa kineske strane će brzo označiti ekonomske benefite po sjever Crne Gore i po Bijelo Polje. Osim ekonomske saradnje, sadržaj Sporazuma je i saradnja u oblasti obrazovanja, zdravstva, culture i sporta i smatramo da selekcija i dug vremenski period koji smo proveli u tome da valjano izabaremo partnera na kineskoj strani. To bi trebalo da bude osnova za suštinsku saradnju, kazao je predsjednik Žurić, naglašavajući da je danas obavljen sastanak i sa najznačajnijim privrednicima u Bijelom Polju, gdje je dogovoren način kako će se u narednom period ostvariti saradnja između kineskih investitora i naših bjelopoljskih privrednika.

Bijelo Polje i Šaoguan su gradovi koji imaju sličnu konfiguraciju i prirodni ambijent i slične industrijske potencijale, ali sa različitim nivoima razvoja. Šaoguan je grad koji predstavlja centar sjevernog regiona najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Gunangdong, koji predstavlja razvijeno čvorište željezničkog saobraćaja u Kini.

- Interesuje ih proizvodnja zdrave hrane, prerada drveta, proizvodnja vode i hidropotencijali u energetskom smislu i smatrali smo da bi to trebalo da budu teme ovog sastanka. Dogovoreno je da Ekonomski savjet Opštine Bijelo Polje napravi ličnu kartu svih privrednih subjekata na teritoriji naše opštine i da to posredstvom Ambasade uputimo provinciji Šaoguan, kazao je predsjednik Žurić.

Kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Zhiwei je kazao da postoji veliki potencijal za saradnju između Crne Gore i Kine, te da je početak izgradnje auto-puta i početak saradnje na polju ekonomije između dvije zemlje.

- Nadamo se da ćemo napraviti dobru saradnju na razvoju željezničke infrastructure. Takođe, proizvodnja gasa i nafte u luci Bar je nešto za šta smo zainteresovani. Postoji velika mogućnost za saradnju u proizvodnji uglja. Posebna saradnja mogla bi se ostvariti u turizmu. Prvenstveno dovođenjem kineskih turista u Crnu Goru. Pored toga, postoji mogućnost saradnje sa lokalnim preduzećima koja se bave tektilnom ili električnom industrijom, preradom drveta, tako da je kineska strana izuzetno cijeni današnje potpisivanje sporazuma i vjerujemo da će biti mnogo projekata koje ćemo zajedno realizovati, kazao je ambasador Zhiwei.

Predstavnici Opštine Bijelo Polje i kineska delegacija nakon sastanka obišli su kompanije Franca, Imperijal i hypermarket Laković u Bijelom Polju. Kinesku delegaciju, osim ambasadora, činili još i Fu Lang, generalni direktor Biroa za inostrane poslove provincije Guangdong, Chen Dacan,predsjednik Borda Guangdong bolnice tradicionalne medicine, Lin Lan, direktorica Biroa za međunarodne poslove grada Šaoguan, Qiu Huilin direktorica Odsjeka za međunarodne odnose Provincija Guangdong, Wu Yali šefica odsjeka za međunarodne odnose Provincija Guangdong i Lu Penghao član Odsjeka za međunarodne odnose Gaungdong provincija Provincial, kao i Li Hong prva sekretarka u Ambasadi i Guan Tao iz Ambasade. Delegaciju Kinesko-crnogorskog prijateljstva činili su Samir Hadžić predsjednik Udruženja, Aleksandar Milošević generalni sekretar Udruženja, Dijana Milošević član Udruženja i Jovan Popović član Udruženja.

 

Portal Analitika