Politika

Od usvajanja nije bilo kršenja Etičkog kodeksa poslanika

Od decembra, kada je usvojen, nije zabilježena niti jedna prijava kršenja Etičkog kodeksa poslanika saopšteno je na panel diskusiji “Etika kodeksa od standarda do prakse” koju je organizovao Institut alternativa. Ono što se zamjera, međutim, je to što građani nemaju mogućnost da podnose prijave za eventualno kršenje etičkih standarda od strane poslanika, javlja Radio AntenaM.
Od usvajanja nije bilo kršenja Etičkog kodeksa poslanika
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Etički kodeks poslanika primjenjuje se već četiri mjeseca i do sada nije bilo kršenja kaže Halil Duković iz DPS-a:

 “Na svu sreću, mi još nijesmo testirali ovaj kodeks jer nijesmo imali ni jedan slučaj. To je nešto što je dobro za crnogorski parlament jer do sada u našoj praksi nije bilo ni jedne prijave za kršenje etičkog kodeksa. Poznato je da je naš parlament vodeći po standardima u odnosu na one u okruženju.”

Tokom prošle godine država je intenzivno pokušavala da izgradi  integritet  u brojnim oblastima. Tako su etički kodeks usvojili sudije, tužioci, zaposleni u MUP-u a usvojen je i  eticki  kodeks za sprovođenje izbora. Dobili su  kodeks i poslanici ali  Vlado Dedović iz  CEMI-ja ističe međutim  da nije dobro što prijavu za povredu kodeksa poslanika ne može da podnese građanin:

 “Prijavu o povredi može podnijeti samo predsjedavajući u skupštini, svaki poslanik, predsjednik kluba poslanika, član Kolegijuma. Građanin nema mogućnost da podnese inicijativu za preispotivanje povrede etičkog kodeksa.”

Iz Liberalne partije Andrija Popović kaže da bi Etičkim kodeksom trebalo da budu predviđene sankcije u slučaju kršenja etičkih standarda. Popović  smatra da  bi poslanik koji prekrši kodeks trebalo da odgovara. Opcije su opomena, udaljenje sa sjednice ali i novčana kazna. Novac od plate poslanika trebalo bi kaže Popović da ide u humanitarne svrhe:

 “Kao poslanik prvi sam pokušao da pošaljem takvu poruku i javnosti i Kolegama ličnim primjerom,  i prije usvajanja Etičkog kodeksa kada sam nakon narodne izreke koju sam izgovorio u žaru parlamentarne rasprave odlučio da uz izvinjenje javnosti i kolegama uplatim dio svoje plate u humanitarne svrhe i žao mi je što takva praksa nije predviđena kodeksom.” 

Branka Tanasijević iz DPS-a ističe da cilj Etičkog kodeksa nije da kažnjava i sudi poslanicima:

“Već da se poboljša kvalitet komunikacije i kultura dijaloga i da se stvore dobri međuljudski odnosi i odnosi povjerenja između predstavnika građana.”

Panel diskusiju  Etika poslanika od standard do prakse, u okviru projekta Analitički monitoring kontrolne funkcije Skupštine, sprovodi institute Alternativa uz podršku Fondacije Institut za otvoreno društvo.

 

Portal Analitika