Društvo

Grubačić održao predavanje o Kafki

Prof. dr Slobodan Grubačić, eminentni predavač njemačke književnosti i istorije njemačke kulture na Univerzitetu u Beogradu, član SANU i Evropske akademije nauka i umjetnosti i održao je juče u CANU predavanje na temu „Kafka – naš savremenik“, saopšteno je Portalu Analitika iz Studentskog centra Komunikologije i medija, Univerziteta Donja Gorica.
Grubačić održao predavanje o Kafki
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

„Kafkina djela su događaji s epohalnim posljedicama, a pridjev kafkijanski sve više postaje dio svakodnevne komunikacije, istakao je tokom današnjeg izlaganja u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti“, kazao je Grubačić.

canu1

Kao što je viteška kultura do 19. vijeka za književnost predstavljala neku vrstu norme ponašanja ljudi, tako je u 20. vijeku kafkijanska atmosfera postala tipična odlika životnog ambijenta. Upravo ta atmosfera karakteriše savremenog čovjeka koji ne nalazi svoje mjesto u lavirintu, u tom suženom prostoru današnjice, smatra uglevni profesor.

Ističući Kafkin anarhistički duh i stilske odrednice, te raskoš stvaralačkog opusa, profesor Grubačić ga dovodi u vezu s brojnim književnicima, kao što su Kami, Kaneti, Borhes, Markes ili teoretičarima poput Marksa, Benjamina i Solara.

canu2ok

Draž Kafkine proze i danas se krije upravo u svojevrsnoj neprozirnosti koja se odnosi na čitanje i tumačenje njegovih djela. Ipak, misao da „pojedinac mora da iskorači iz začaranog kruga samozavaravanja da ne bi poginuo boreći se za jednu svoju ili opštu ideju pravde, koja ga silom svoje apsolutnosti od nevinog čini krivcem”, upečatljivo svjedoči o svevremenosti Kafkinog opusa.

 

 

Portal Analitika