Region

SAD: Uloga Srbije u svijetu se promijenila

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri, u ime predsjednika Baraka Obame, uputio je pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem se naglašava da američko-srpski odnosi jačaju i da su na uzlaznoj putanji, prenosi Blic.
SAD: Uloga Srbije u svijetu se promijenila
Portal AnalitikaIzvor

U pismu državnog sekretara se navodi da su SAD saglasne sa ocjenom Nikolića da se uloga Srbije, kako regionalno, tako i globalno, u mnogome izmijenila posljednjih godina. Takođe se ističe i uloga srpskog predsjedavanja OEBS-om, a SAD pozdravljaju odlučnost Srbije da podrži principe iz Helsinkija i tokom perioda ukrajinske krize. Na globalnom planu se ističe doprinos mirovnim misijama u Africi i na Bliskom Istoku, što "pokazuju predanost Srbije u davanju podrške mirovnim operacijama širom svijeta".

Keri je naveo i da podrška globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIS-a, kao i planovi srpske vlade da krajem aprila održi regionalni ministarski sastanak o učešću boraca u sukobima izvan sopstvene zemlje, svjedoči o posvećenosti Srbije u suzbijanju ekstremizma i terorizma.

SAD "pozdravljaju posljednju uspješnu rundu dijaloga sa Prištinom".

Državni sekretar SAD podvukao je da Obama cijeni "solidarnost Srbije u procesu saradnje dvije zemlje, kako bi se suočile sa globalnim prijetnjama".

Izvor: Blic

Portal Analitika