Kultura

Šest razloga zašto je kritika dobra

Bilo da dolazi od nekoga iz publike, nezavisnog umjetnika ili kupca u prodavnici suvenira nekog muzeja, kritika je uvijek dobra, smatra Mark Tomas. Treba pažljivo slušati kritike; nekada ih možete koristiti kako bi pomjerili svoje granice, kaže Keti Kauvan.
Šest razloga zašto je kritika dobra
Portal AnalitikaIzvor

Prihvatiti kritiku može da bude veoma teško. U današnjem svijetu umjetnosti koje toliko zavisi od osvrta i mišljenja, u jednom trenutku ćete se susresti sa klijentom ili osobom iz publike - možda čak i kritičarem - koji želi da vam kaže kako da stvari učinite boljim. Sa tim se čovjek teško miri; uostalom, niko ne voli da mu kažu u čemu griješi. Ali, to ne treba uzeti kao loše vijesti, jer ponekad vas kritika može natjerati da pomjerite svoje granice.

Kritika je forma komunikacije: Ako neko ima kritiku, to znači da sa vama žele da podijele ono što ste vi učinili za njih - to predstavlja mogućnost da naučite više o onome za koga stvarate i kako da od njega napravite zadovoljnog klijenta ili publiku. Razmislite prije nego što odgovorite na kritku - u poslu, kada radite s nekim ko je strpljiv i sposoban da prihvati kritiku i djeluje u skladu s njom, znači da obje strane teže nečem boljem. Kada je umjetnička produkcija u pitanju, to predstavlja način upoznavanja sa onim što vaša publika zapravo želi.

Povratna informacija vas čini jačima: Ako uvijek misite da ste u pravu i ni od koga ne dobijate povratnu informaciju, kako znate da je ono što radite zaista dobro? Bez obzira da li je riječ o prodaji ili izvođenju, da li nudite proizvod ili uslugu, slušanje i pravi odgovor na ove iskrene stavove tačno će vam pokazati što je dobro i na čemu još treba da poradite. Iskoristite tu informaciju da promijenite svoje izvođenje, uslugu, predstavljanje, događaj - nekada nije prijatno za čuti, ali može da da savršeni rezultat.

Tjera vas da razmišljate o svom radu: Konstruktivna kritika može da vas odvede daleko od loše prakse, ka nečem mnogo boljem. Pokušajte da budete objektivni i pogledajte na svoj rad kao da je tuđ. Ovo može biti naročito teško kada ste svim bićem posvećeni nekom projektu. Ali, ako možete da napravite otklon od samo jednog koraka, moći ćete da vidite na koji način da popravite svoj rad i izbjegnete naredne loše rezultate. Da li vam je potrebno još jedno čitanje? Da li ste nešto propustili u ranim fazama projekta? Da li je njegova realizacija, na kraju, suviše nerealistična?

Prava doza kritike vam daje prednost: Ako biste imali nekog klijenta koji bi samo vama rekao što on smatra za savršeni proizvod, to je informacija koju niko drugi ne bi imao. To vam istog trenutka daje prednost u odnosu na ostale koji se bave istim poslom, a možete je ponovo koristiti kako biste stvari učinili boljim za kraće vrijeme. Nađite način da "iscijedite" tu informaciju od vašeg klijenta ili publike i nagovorite ih da vam kažu što zaista misle.

Pozitivnim stavom do rješenja: Jezik kojim se obraćate kada odgovarate na kritike je od ključnog značaja. Izbjegavajte upuštanje u rasprave. Umjesto toga, zapodjenite diskusiju kako da riješite problem. Na taj način i dalje ste u prilici da budete plaćeni za svoj trud, a manje vremena ćete potrošiti nagađajući kako da stvari postavite na pravo mjesto. Sa riječi pređite na djela kako biste pokazali da ste saslušali mišljenje, na njega reagovali na odgovarajući način i - završili posao.

Ništa lično: Nije u pitanju ništa lično ako se nekome odmah dopadne vaš rad. Čak i ako smatrate da ste nepravedno bili kritikovani, ne budite osvetoljubivi i ne reagujte grubo, jer bi time mogli da nanesete trajnu štetu vašem budućem radu sa tim klijentom ili publikom. To vam čak može upropastiti reputaciju.

Biće situacija u kojima ćete osjetiti da je riječ o ličnoj kritici i vjerovatno ćete biti u pravu. Ljudi griješe i zapamtite da ne treba da budete povrijeđeni nečijim primjedbama. Uostalom, pravi profesionalac je sposoban da prihvati kritiku na nju ne odgovori kao da je u pitanju lični napad. Oni su takođe sposobni da od toga stvore prednost ili, ako sve drugo ne uspije, uljudno stave tačku na partnerstvo i odu sa neukaljanom reputacijom.

Izvor i foto: The Guardian / Creative Boom

(Priredila: K.J.)

Portal Analitika