Društvo

Konkurs za debatno takmičenje o evroatlanskim integracijama

Fakultet za državne i evropske studije (FDES) u Podgorici u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore, Udruženjem studenata Univerziteta Donja Gorica, Studentskim parlamentom Univerziteta Mediteran i ostalima raspisao je konkurs za debatno takmičenje pod nazivom „Ovaj dom smatra da je snaga argumenata jedina validna“ koje će se održati narednog mjeseca.
Konkurs za debatno takmičenje o evroatlanskim integracijama
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Najavljeno je da će teme o kojima će se debatovati ticati evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

Iz Komunikacionog tima Savjeta za člantsvo u NATO koji su saradnici FDES-a kazali su da je cilj takmičenja podstaći studente na kritičko promišljanje, koje znači analizu, vrednovanje i prosuđivanje i time učiniti njihovo poznavanje aktuelnih procesa evropskih i evroatlantskih integracija kvalitetnijim.

"Ono što ovo takmičenje izdvaja od ostalih jeste što će takmičari imati priliku da se prije početka debatnog turnira, kroz više sesija upoznaju kako sa pravilima debatovanja od strane iskusnih predavača iz ove oblasti, tako i sa procesima evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, i to, kako od onih koji podržavaju integracije i upravljaju ovim procesima, tako i od onih koji smatraju drugačije, odnosno imaju drugačiji stav", kazali su iz ovog tima.

Prijavni formular za učešće na debatnom takmičenju potrebno je popuniti i poslati, najkasnije do 27. aprila u 13 časova na e-mail adresu retorika@fdes.me, uz skenirane potvrde o studiranju oba člana tima ili predati lično, radnim danima u periodu od 10 do 15 časova, na Fakultetu za državne i evropske studije. Što se tiče formulara za ulogu sudije na debatnom takmičenju, potrebno je popuniti i uz CV poslati na adresu retorika@fdes.me do navedenog roka.

Debate će se odvijati po Britanskom parlamentarnom modelu “2 na 2”. Timove mogu sačinjavati studenti svih fakulteta i univerziteta u Crnoj Gori, pri čemu dva člana jednog debatnog tima mogu biti sa različitih univerziteta.

Ukupan broj timova ograničen je na 32, a prijavljivanje se vrši po sistemu prve prijave, dok će tri prvoplasirana tima biće nagrađena studijskom posjetom Briselu.

Portal Analitika