Politika

Vlada uvela taksu na gorivo od sedam centi za autoput Bar-Boljare

Vlada Crne Gore održala je danas 108. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović. Informišući Vladu o sadržini razgovora koje je tokom protekla dva dana vodio u Briselu sa najvišim zvaničnicima NATO-a i Evropske unije, premijer je izrazio zadovoljstvo ozbiljnim partnerskim odnosom relevantnih evropskih i evroatlantskih subjekata sa Crnom Gorom kao jedinom državom regiona koja je u fazi aktivnih pregovora.
Vlada uvela taksu na gorivo od sedam centi za autoput Bar-Boljare
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vlade je apelovao na sve one koji razgovaraju sa evropskim zvaničnicima da iskoriste činjenicu da je u Briselu prepoznat evidentni naredak Crne Gore kako bi dodatnim otvorenim angažmanom bili otklonjeni i naši nedostaci, kojih smo i sami svjesni.

U sklopu reforme pravosuđa, Vlada je utvrdila Predlog zakona o arbitraži i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Predlogom zakona o arbitraži objedinjavaju se odredbe kojima se reguliše ovaj postupak, kao jedan od najznačajnijih alternativnih načina rješavanja sporova, uz usklađivanje sa šroko prihvaćenim UNCITRAL modelom. Vlada je konstatovala da će donošenje ovog zakona dodatno osnažiti kredibilet Crne Gore kao države u kojoj se sporovi rešavaju u skladu sa najvišim i međunarodno prihvaćenim standardima, čime se jača vladavina prava, kao i atraktivnost poslovnog ambijenta.

Donošenje izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku inicirano je potrebom da se preciziraju određene nejasnoće iz prakse, da se Zakon uskladi sa relevantnim zakonima iz drugih oblasti, kao i da se postupak pred sudom učini ekonomičnijim i efikasnijim. Uvođenjem više novih instituta pružiće se dodatna zaštita građanima u ostvarivanju njihovih prava.

U okviru evropske agende, Vlada je donijela Strategiju za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa EU za period 2015. - 2017. godine, sa pratećim Akcionim planom. Svrha Strategije je da se u procesu evropske integracije obezbjedi kvalitetna i efikasna zaštita finansijskih interesa EU u jednakoj mjeri kao i kada je riječ o sopstvenim sredstvima, što će se ostvariti koordinacijom aktivnosti na uspostavljanju normativnog, institucionalnog i operativnog okvira.

Vlada je usvojila Sedmi, Osmi i Deveti izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Izvještaji sadrže rezultate sprovedenih mjera i pojedinačne ocjene o stepenu realizacije tokom druge polovine 2013. i 2014. godine, sa preporukama za dalje unapređenje aktivnosti u ovim oblastima.

Na sjednici je usvojena Informacija o spoljnotrgovinskoj razmijeni poljoprivrednih proizvoda u 2014. godini. Imajući u vidu da i je dalje prisutan relativno nizak stepen pokrivenosti uvoza izvozom, iako se deficit smanjio tokom posljednje dvije godine, Vlada je zadužila nadležne resore i institucije da predlože konkretne mjere i projekte kojima se može supstituisati uvoz domaćom proizvodnjom ili podstaći izvoz, sa modelom za njihovo finansiranje.

U skladu sa Analizom pojedinih aspekata poreske politike - perspektive  za reformu, koju је Vlada usvojila 11. decembra prošle godine, kao jedna od mјега srednjoročne strategije sprovođenja fiskalne politike, predviđeno је i uvođenje namjenske naknade na maloprodajnu cijenu naftnih derivata. U tom smislu, Vlada je danas donijela Uredbu o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je utvrđena naknada u visini od 0,07 eura ро jednom I/kg. Ova sredstva će se koristiti za otplatu anuiteta kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare i finansiranje reprezentativnog sporta. Očekivani prihodi po ovom osnovu će biti oko 9 miliona eura na godišnjem nivou.

Portal Analitika