Turizam

Otvoreni sajmovi nautike, turizma i ekologije

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas su svečano otvoreni sajmovi nautike, turizma i ekologije, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Otvoreni sajmovi nautike, turizma i ekologije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući 33. Sajam nautike, 24. Sajam turizma i 21. Sajam ekologije direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković izrazio uvjerenje da će aktuelna sajamska ponuda privući veliki broj posjetilaca a izlagači ostvariti uspješne poslovne kontakte i saradnju.

„Tokom trajanja sajma, Agencija će, u saradnji stručnih institucija Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Uprave za šume Crne Gore održati predavanje i prezentacije, koje će biti posvećene pitanjima stanja životne sredine, valorizaciji potencijala Crne Gore, razvoju nautičkog turizma, aktuelnim aktivnostima itd.“, kazao je u ime pokrovitelja 21. Sajma ekologije Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

On je posebno istakao organizovano učešće kompanija iz Češke republike, pod okriljem Konfederacije industrije Češke republike, koja je krovna organizacija svih udruženja, asocijacija i tijela industrije u Češkoj.

„Raduje me da na Jadranskom sajmu prvi put učestvuju izlagači iz Republike Češke i to baš na sajmu ekologije. Učesnici ovogodišnjeg sajma iz Republike Češke pomoći će ne samo razvoju ekonomsko - trgovačkih bilateralnih odnosa već i ukupnoj saradnji dvije tradicionalne zemlje – Crne Gore i Republike Češke. Ujedno je ovo prilika da se ostvari novi korak u razvoju održivog turizma“, rekao je u ime čeških privrednika Peter Šmejkal, šef ambasade Republike Češke u Podgorici.

Šef ,,CZECH TRADE-a’’ – Češke agencije za podsticanje trgovine, Izudin Gušmirović kazao je da „Češka Republika u svom zajedničkom nastupu na ovogodišnjem sajmu ekologije u Crnoj Gori ima čast i zadovoljstvo da predstavi svojih 10 firmi koje učestvuju na ovom sajmu u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja energetike i ekologije“.

„Mogu da istaknem da je Češka Republika učestvovala u jednom veoma značajnom ekološkom projektu u Crnoj Gori, u sanaciji jedne od najvećih ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori – Jalovišta, rudnika olova i cinka u Mojkovcu, gdje je posredstvom svojih fondova znatno participirala u realizaciji toga projekta“, objasnio je Gušmirović.

„Ambasador Republike Indonezije Harry Richard James Kandou, pohvaljujući izuzetnu organizaciju sajma ocjenio je da je Jadranski sajam pravo mjesto za podsticanje i ostvarivanje ekonomske saradnje između ove dvije zemlje. Posebno je pohvalio način prezentacije turističke ponude Crne Gore kao jedne prekrasne destinacije izrazivši nadu da će i turistička privreda Indonezije na sličan način prezentovati svoje potencijale, poželio je svim učesnicima srećan rad“, navodi se u saopštenju.

Sajam je svečano otvorio državni sekretar pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Predrag Jelušić.

„Vjerujem da će sve tri sajamske manifestacije u naredna tri dana izazvati značajnu pažnju javnosti kao i da će programi i dešavanja u toku sajma privući veliki broj posjetilaca. Želio bih istaći značaj METUBES-a, koji je svih ovih godina – gotovo dvije i po decenije, bio aktivni učesnik i promoter turističke ponude Crne Gore kao i svjedok razvoja turizma i partner turističkoj privredi“, istakao je Jelušić.

 

Portal Analitika