Svijet

Putin: SAD čeka sudbina SSSR-a

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da SAD čeka ista sudbina kao i SSSR, ali i da Rusija nijednu zemlju ne vidi kao svog protivnika.
Putin: SAD čeka sudbina SSSR-a
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o odnosima svjetskih sila, u tradicionalnoj "Direktnoj liniji", Putin je istakao da njegova zemlja ne može biti podređena, već samo ravnopravna.

"SAD nijesu potrebni saveznici, nego vazali. Rusija ne vidi sebe u takvom sistemu odnosa”, rekao je Putin i dodao da je SSSR poslije Drugog svjetskog rata silom nametao svoj model zemljama istočne Evrope i da se to "nije dobro završilo".

“To treba priznati", rekao je Putin ističući da to sada čine SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

Putin je naglasio da Rusija ne vidi nijednu zemlju kao svog neprijatelja, ali i da ne preporučuje nikome da na Rusiju gleda kao na neprijatelja.

Ruski predsjednik je, odgovarajući na pitanje stanovnika jednog pograničnog grada tokom tradicionalne "Direktne linije", rekao da oni nemaju razloga za brigu i da "rat sa Ukrajinom nije moguć".

"Rusija nema imperijalističke ambicije, bez obzira na to šta pričaju kritičari. Mi želimo regionalnu integraciju, jer ona daje više mogućnosti da Rusi van granica svoje zemlje imaju dobar život", rekao je Putin.

Kako je naveo, političke okolnosti mogu da se promijene, ali ljudi ostaju.

"Ne pravim razliku između Rusa i Ukrajinaca. Oni su, u osnovi, isti narod", rekao je Putin.

Govoreći o razrješenju situacije u Ukrajini, Putin je rekao da je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko imao "tri šanse za mir", ali da su svaki put nastavljeni sukobi.

"Sada smo u ćorsokaku. Postoji samo jedan izlaz, da se poštuju dogovori iz Minska, da se sprovedu ustavne reforme. To očekujemo od svojih partnera. Vlast u Ukrajini pravi velike greške, zamolio sam Porošenka da ne nastavlja sa nasiljem, ali se to svaki put desilo. To je ogromna greška... Svaki put kada Ukrajina pokuša da povrati Donbas, to bude katastrofa. Po Ukrajince, naravno", rekao je Putin.

Putin je istakao i da "ruski vojnici ne ratuju u Ukrajini, a da se Rusija u međunarodnim odnosima ne rukovodi simpatijama, nego interesima zemlje".

On je istakao da je Rusija zainteresovana da ekonomija Ukrajine izađe iz krize, jer želi blagostanje na svojim granicama.

"Ako se držimo zajedno, niko nije jači od Rusije"

Putin je rekao i da nijedna prijetnja ne može da ugrozi Rusiju ako se "narod drži zajedno i ako se održi politička stabilnost".

"Postoje mnoge prijetnje koje ne možemo predvidjeti, ali ako održimo aktuelnu političku situaciju u zemlji, ako društvo ostane ovako konsolidovano, ne postoji prijetnja koja nas može ugroziti", rekao je Putin.

Kako je rekao, kritika može samo da ojača Rusiju.

"Kritika je dobra. Trebalo bi što više kritikovati i predsjednika, i vladu, i lokalne vlasti, jer nam to pruža novi ugao gledanja na probleme", rekao je Putin.

Putin je rekao i da opozicija treba uvijek da jača, da ima prava i mogućnost da učestvuje u političkom životu.

"Na ljudima je da odluče ko će ići u parlament", rekao je Putin.

Govoreći o ubistvu opozicionara Borisa Nemcova, Putin je rekao da je s njim imao dobre odnose, iako je često bio na meti kritika, a otkrio je i da su ruski obavještajci i policija "u satima nakon ubistva znali imena ubica".

"Pitanje je kako ih uhapsiti", rekao je Putin.

"Americi su potrebni vazali"

Putin je rekao i da se svijet nalazi pred teškim vremenima, a da dio odgovornosti za to imaju i SAD.

"Javni dug SAD-a je znak za uzbunu, ne samo za američku javnost, već i za čitavu planetu", rekao je Putin.

Govoreći o težnjama Sjedinjenih Američki Država, Putin je rekao da "njima nijesu potrebni saveznici, nego vazali".

"Rusija ne može da funkcioniše u takvom sistemu odnosa. Na Zapadu je da obnovi dobre odnose sa nama. Naši partneri bi trebalo da bar pokušaju da dođu do nekih kompromisa, a ne da nas konstantno pritiskaju. Moskva želi odnose sa svim nacijama na planeti, ali očekujemo da se prema nama drugi odnose kao prema ravnopravnom partneru", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je u prvom djelu tradicionalnog, višesatnog razgovora sa nacijom najviše govorio o ekonomskim temama i sankcijama Zapada.

Kako je rekao, sankcije neće biti ukinute u dogledno vrijeme i Rusija bi trebalo da ih iskoristi kao šansu.

Pitanja za Putina se prikupljaju od 9. aprila, a do danas je stiglo više od dva miliona SMS i MMS poruka, stotine hiljada poziva i više hiljada video-poruka. Pitanja stižu i tokom "Direktne linije", za koju se očekuje da će trajati oko četiri sata.

Izvor: b92.net

Portal Analitika