Abiznis

AEM: TV besplatno gleda svako peto domaćinstvo

Agencija za elektronske medije danas je objavila izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika na kraju prvog kvartala tekuće godine.
AEM: TV besplatno gleda svako peto domaćinstvo
Portal AnalitikaIzvor

Saglasno izdatim odobrenjima Agencije za elektronske medije, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika posjeduje deset operatora, i to četiri kablovska, dva IPTV operatora, po jedan MMDS, DTH, DVB-T2 i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže.

“U poređenju sa brojem priključaka na kraju decembra 2014. godine bilježi se pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa. Broj priključaka je za period od tri mjeseca uvećan je za 2.346 ili 1,52 odsto. Na kraju posmatranog kvartala 19,54 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski (analogni) tj. besplatan prijem radio i TV programa. Sa druge strane, ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 80,46 odsto”, precizirano je u saopštenju AEM-a.  

Posmatrajući striktno učešće nezemaljskih platformi, IPTV sa učešćem od 41,09 odsto je na liderskoj poziciji na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika. Za njom slijedi DTH distribucija sa 32,96 odsto, MMDS (12,89 odsto), KDS (12,37 odsto) i mobilna platforma sa učešćem od 0,69 odsto.

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,91€ (najviše 11,14€, najniže 6,05€). U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 63 televizijska kanala (najviše 93, najmanje 40). Dva operatora u svojoj ponudi nude i radijske kanale.

 
 
 
Portal Analitika